Китаровићева одликовала прокламованог усташу

Агенције
Китаровићева одликовала прокламованог усташу

Загреб - Нови неоусташки скандал потреса Хрватску - предсједник Колинда Грабар Китаровић одликовала је хрватског политичког емигранта Николу Штедула, вођу проусташког хрватског државотворног покрета.

 На Европски дан сјећања на жртве тоталитаристичких и ауторитативних режима, Китаровићева је одликовала заједно истарског партизана Љубомира Дрндића и Николу Штедула.

То је изазвало револт Савеза антифашистичких бораца и антифашиста, који су се Китаровићевој обратили отвореним писмом.

Они упозоравају да одликовањем Штедула предсједник Хрватске изједначава антифашистички и усташки покрет.

"Одликовањем Николе Штедула, вође проусташког хрватског државотворног покрета, Ви сте директно признали проусташку идеологију и охрабрили разне националне екстремисте на још деструктивније дјеловање", наводе антифашисти у писму Котаровићевој.

Они је оптужују да је уклањањем бисте антифашистичког вође маршала Тита из своје канцеларије почела да спроводи ригидну политику ХДЗ-а, чији је члан.

"Охрабрени вашим дјелима, у мјесту Драге подигнут је споменик терористи Барешићу, који је преко ноћи од терористе постао велики хрватски патриота.

Разне проусташке групе и групице, охрабрене вашим поступцима, покушале су омести скуп антифашиста 27. јула у Србу.

Исто тако, 5. августа, док је цијела земља славила жОлујуж, црнокошуљаши су парадирали Книном уз уобичајене усташке пјесме и поздраве", стоји у писму антифашиста.

Савез антифашиста сматра да Китаровићева својим поступцима доприноси поларизацији друштва.

"Очито не знате да се мире људи, али идеологије никада. Морамо вам рећи да Љубо Дрндић, да је жив, ни по коју цијену не би примио ваше одликовање којим сте изједначили антифашистички и усташки покрет.

Те идеологије историјски и чињенично није могуће изједначити, ма колико се трудили. Овим вашим поступцима објективно доприносите величању националистичких идеологија и подјелама унутар Хрватске и наносите штету угледу Хрватске у цијелом свијету", наводе антифашисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана