Китаровић: Због Словенаца може доћи до ескалације

Китаровић: Због Словенаца може доћи до ескалације 27.01.2018 23:05 | Срна

Загреб - Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић сматра да се Словенија слањем казни хрватским рибарима неодговорно понаша због чега може доћи до ескалације ситуације.Китаровићева је рекла да није хтјела да дође до тога, те да Хрватска непрестано заговара разговор и договор.

"Дали смо и приједлоге рјешења за које држим да би Словенији могли бити прихватљиви. Ово може само ескалирати и стање наравно није добро да се у све то увлаче наши и словеначки рибари, да на крају грађани на терену страдају због тога", навела је Китаровићева.


Коментаришући одлуку хрватске полиције да упути казне словеначким рибарима који су прешли линију разграничења у Пиранском заливу, Китаровићева је рекла да је Хрватска одговорила истом мјером, на једини начин којим у међународном праву може направити - реципроцитетом.

Словеначка полиција саопштила је да је послала првих 14 казни хрватским рибарима из Савудрије и Умага, те да ће наредне седмице наставити на сличан начин да проводи закон.

У међувремену, хрватска полиција послала је казне на адресе осам словеначких рибара који учестало прелазе границу ван граничног пријелаза без одобрења.

Словенија је 30. децембра почела да примјењује арбитражну одлуку о граници са Хрватском, према којој јој припада 80 одсто Пиранског залива и добила је коридор до међународних вода. Хрватска, која је прије саопштавања одлуке изашла из поступка арбитраже, не признаје одлуку Арбитражног суда.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица