Kavčani se skrivali iza identiteta pokojnika

Glas Srpske
Kavčani se skrivali iza identiteta pokojnika

Podgorica - Grupa Darka Karaičića (34) optužena je da je nabavila prave pasoše sa lažnim podacima za istaknute pripadnike zloglasnog "kavačkog klana" Vasilija Rafailovića, Vladimira Roganovića i Damira Meljovića.

Pripadnici ozloglašenog klana skrivali su se iza identiteta pokojnika i robijaša, a lažna dokumenta plaćali su hiljadama evra. Biometrijske pasoše i lične karte radili su od početka 2015. do maja 2016. godine za pripadnike "kavačkog klana" koji su osumnjičeni za više ubistava.

Tako su za Budvanina Vasilija Rafailovića radili originalna dokumenta na lažno ime Miloš Miljković, koji inače u Srbiji služi dugogodišnju kaznu zatvora. Rafailović je sa sugrađaninom Ratkom Vušovićem u januaru 2017. okrivljen za ubistvo Đorđa Borete i slučajne žrtve Dragana Zečevića. I Rafailović, za koga se sumnja da mu je ubistvo plaćeno drogom, i njegov saučesnik su od tada u bjekstvu.

Rafailović je hapšen u martu 2013. godine zbog sumnje da je pokušao da ubije Radovana Vujovića. U optužnici za izradu falsifikovanih dokumenata navodi se da je Branko Simić, koji je inače u grupi bio zadužen za pronalaženje klijenata, dogovorio sa Rafailovićem da će dobiti biometrijski pasoš za 8.000 evra. Potom je vođa grupe Karaičić dao nalog policajcu Rajku Šimšiću iz Užica da u sistemu MUP-a Srbije nađe odgovarajuće podatke za Rafailovića. Šimšić je koristeći šifre kolega izabrao podatke robijaša Miljkovića.

Mladen Novaković, pripadnik grupe falsifikatora koji je osuđen po priznanju krivice, Rafailovićevu sliku i podatke robijaša Miljkovića predao je Karaičiću.

Sa tako falsifikovanim dokumentima Novaković i Simić sa Rafailovićem 10. avgusta 2016. godine u PU Savski venac podnosili su zahtjev za izradu biometrijskih dokumenata.  Rafailović je 14. avgusta 2015. preuzeo dokumenta na ime Miloš Miljković i Branku Simiću dao preostalih 5.000 evra. Simić je zadržao 500 evra, a ostatak je predao Mladenu Novakoviću, koji je takođe zadržao 500, dok je 4.000 predao Karaičiću. Damir Meljović, koji je označen kao pripadnik "kavačkog klana", dogovorio se sa Brankom Simićem da dobije biometrijska dokumenta za 16.000 evra. Policajac Šimšić je kreirao za Damira Meljovića lažan identitet na ime Damir Veljović.

Vladimir Roganović (31) iz Herceg Novog, označen kao jedan od vođa "kavačkog klana", uhapšen je 5. maja 2017. godine i ubrzo i osuđen zbog izrade lažnih dokumenata. Simić se sa Roganovićem dogovorio da za lažna dokumenta plati 8.000 evra. Policajac Šimšić je u informacionom sistemu MUP-a pronašao podatke pokojnog Adama Markovića, čiji je identitet bio namijenjen Roganoviću.

Nepoznati falsifikator je sa slikom Roganovića napravio staru ličnu kartu na ime Adam Marković. U ratu kavačkog i škaljarskog kriminalnog klana do sada je ubijeno desetine ljudi. Jedan od vođa "kavčana" Igor Božović u avgustu je pušten iz pritvora, nakon čega je, kako se sumnja, pobjegao iz Crne Gore.

Policajka razotkrila prevaru

Osuđeni Mladen Novaković i Vladimir Roganović razotkriveni su kada su otišli u PU Zvezdara, gdje su s falsifikovanim dokumentima predali zahtjev za izradu lažnih dokumenata. Policijska službenica im je saopštila da mora provjeriti identitet, a Novaković je o tome telefonom obavijestio Karaičića, koji mu je rekao da pobjegnu. Roganović je uhapšen 5. maja, a već 25. maja u Prvom osnovnom sudu osuđen je na godinu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana