Jadran u plamenu: Crna Gora traži pomoć EU, u Splitu eksplozije VIDEO

Agencije
Jadran u plamenu: Crna Gora traži pomoć EU, u Splitu eksplozije VIDEO

Bukte požari na Jadranu. U Splitu jedan čovjek preminuo, na desetine ostalo bez kuća. Situacija s požarima na crnogorskom primorju teška. Zatražena i pomoć EU.

RTCG navodi da su predsjednici opština Herceg Novi, Kotor i Tivat uputili zahtjev premijeru Dušku Markoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova za hitan angažman avijacije u gašenju požara na Luštici, ocijenjujući da je situacija alarmantna i da treba tražiti pomoć iz regiona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć, a, kako je istakao prvi čovjek tog resora Mevludin Nuhodžić, odgovor očekuju do kraja dana.

"Sa našim snagama kontrolišemo situaciju i bez avijacije jer meteo uslovi nisu dozvolili da se u gašenje uključe avioni zbog jakog vjetra. Zatražili smo pomoć od Evropske unije i naš zahtjev se već razmatra u Briselu, o mogućnosti da se u pomoć uključe avioni sa najbližih destinacija u okruženju i postoji mogućnost da nam već večeras bude upućena pomoć avionima", kazao je Nuhodžić novinarima na požaru na Luštici.

Na pitanje novinara da li je ovakva organizacija razlog za ostavku, ministar je kazao da nije jer su sve raspoložive snage uključene u akciju.

On je rekao da "dromader", koji je na prethodnom gašenju prizemljen, nije bezbjedan i da je bilo kratko vrijeme da bi se on osposobio za dejstvo, a procedura za njegov remont traje dugo.

Nuhodžić je kazao i da se razmišlja o nabavci novih aviona.

On je ponovio apel građanima da prijave svaku sumnju u podmetanje požara.

"Složeni meteorološki uslovi, jak vjetar i vrućine utiču na požare, a statistika pokazuje da često građani svojom nepažnjom budu uzročnik požara", kazao je Nuhodžić, koji je nakon Luštice obišao i požarišta na području opštine Kotor.

Požar u zaleđu plaže "Kopakabana"

U zaleđu plaže "Kopakabana" u Ulcinju izbio je požar koji još nije stavljen pod kontrolu zbog vjetra.
Požar, koji je buknuo oko 18.00 časova, zahvatio je šumu i nisko rastinje, a za sada nisu ugroženi okolni objekti, javljaju crnogorski mediji.

Na terenu je 20 vatrogasaca sa pet vozila i dvije privatne cisterne.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana