Hrvatsku napustili vojni piloti i prešli u Omanu

RTRS
Hrvatsku napustili vojni piloti i prešli u Omanu

Zagreb - Svih šest pilota akrobatske letačke grupe Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva raskinulo je radni odnos radi odlska na rad u Oman.

Njihovi otkazi šokirali su nadređene u Oružanim snagama,a prema pisanju hrvatskih medija, posljedica su finansijski višestruko bolje ponude koju su piloti navodno dobili iz Omana ili, prema drugoj verziji, iz Katara. Proteklih godina piloti Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva aktivno su učestvovali u obuci više generacija vojnih pilota iz Omana, s kojima su sarađivali na vojnom aerodromu Zemunik kod Zadra.
Koja god verzija bila tačna - Oman ili Katar - piloti se neće uključivati u tamošnje oružane snage već će biti zaposleni u civilnim aviokompanijama. Njihove dosadašnje plate u MORH-u iznosile su od devet do deset hiljada kuna (oko 1.200 evra) , dok je samo osnovna plata pilota u Omanu oko 27 hiljada kuna (oko 3.500 evra), uz plaćeni smještaj, dodatne sate, troškove. Ne postoji pravni način da  se zadrže u HRV-u jer im je svima proteklo desetogodišnji obavezni period služenja nakon osposobljavanja. Nakon što odrade sve ugovorne obaveze, odnosno otkazni rok, bez problema mogu raditi u Omanu. Piloti su juče pozvani na razgovor u Glavni štab Oružanih snaga RH te u Ministarstvo obrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana