Хрватска на корак до нових ванредних парламетарних избора

Танјуг
Хрватска на корак до нових ванредних парламетарних избора

Загреб - Лидер Хрватске сељачке странке Крешо Бељак одбацио је сваку могућност коалиције са владом Андреја Пленковића.

То указује на то да хрватски премијер има мале изгледе да окупи парламентарну већину, а то значи да је Хрватска све ближе новим ванредним парламентарним изборима.

"Нећемо са ХДЗ-ом, формираћемо власт, али са СДП-ом. Остајемо опозиција до нових избора. Након њих ћемо стабилизовати државу са својим партнерима. Нас петеро смо јединствени, ми не претрчавамо у друге шаторе као неки", поручио је Бељак Пленковићу, пренијели су хрватски медији.

Медији су раније данас пренијели да је Пленковић на страначком Председништву у понедјељак потврдио да преговара о коалицији са ХСС, да је разговарао и да ће наставити да разговара са Бељаком и четворицом заступника те странке у Сабору.

Он је рекао да је та странка најприхватљивија за нову парламентарну већину.

Бељак, шеф ХСС-а је резолутно одбио такву опцију и поручио је Пленковићу да ће они формирати власт, али са својим садашњим партнерима, СДП-ом.

Лидер ХСС је рекао и да је то више медијска ујдурма и да у тој Пленковићевој изјави нема ни дјелић истине.

Од 76 заступника већине која је скупљена у ХДЗ-у за избор Гордана Јандроковића за предсједника Сабора, та странка више вјероватно неће моћи да рачуна ни на Златка Хасанбеговића који је избачен из ХДЗ-а уз тешке оптужбе на рачун Пленковића.

Повлачење своје подршке актуелној влади најавио је и заступник Фурио Радин и то због изјава потпредсједника ХДЗ Милијана Бркића који је поручио Милораду Пуповцу из СДСС да он не може одлучивати у Хрватској, него у Србији.

Радин је том приликом изразио увјерење да Хрватску чекају нови избори.

"Ускраћујем влади подршку док не дође до дистанцирања од шовинистичких изјава Бркића", поручио Радин.

Медији најављују да ће опозиционе Мост, СДП и ХНС већ сутра затражити од ХДЗ-а да сазову сједницу Сабора након првог круга локалних избора како би Пленковић најкасније до 27. маја предложио четри нова министра.

То је, сматрају, уставни рок за предлог нових министара умјесто Мостових, што ће истовремено бити и показатељ има ли актуелна влада већину или не.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана