Хрватска међу најнекултурнијим земљама Уније

Срна
Хрватска међу најнекултурнијим земљама Уније

Загреб - Хрвати су један од најнекултурнијих народа у Европској унији, показују подаци које је објавио Евростат.

Према истраживању Европске комисије под називом "Јесте ли у посљедње вријеме посјетили културну установу?", Хрватска се налази на доњем дијелу табеле.


Током 2015. године, 43,4 одсто ЕУ популације старије од 16 година посјетило је историјске споменике, музеје, умјетничке галерије или археолошко налазиште бар једном у години дана, преносе хрватски медији.

Према резултатима Евростата, двије трећине грађана Шведске старијих од 16 година /67,2 одсто/ посјетило је културну установу у 2015. години.

Из Данске, Холандије и Финске 61,4 одсто становништва посјетило је бар једном културну установу у 2015. години, а слиједи Луксембург са 55,6 одсто грађана, Британија са 54,7 одсто, Француска са 53,7 одсто и Чешка с 52,1 одсто грађана.

На другом крају табеле налазе се земље у којима је мање од четвртине грађана бар једном посјетило историјски споменик, музеј, галерију умјетничких дјела или археолошко налазиште, међу којима је и Хрватска.

Само 19,2 одсто од укупног броја испитаних грађана Хрватске посјетило је неку културну установу, барем једном у 2015. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана