Харадинај и Заев профитирају од такси?

Танјуг
Харадинај и Заев профитирају од такси?

Београд - Откако је Приштина увела таксе на робу из Србије и БиХ, увоз на Косово и Метохију из околних земаља знацајно је увећан, а из Македоније је порастао чак за 40 одсто, пишу данашње Новости, уз опаску да је томе допринио и договор премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја и предсједника македонске владе Зорана Заева.

Наиме, према изворима листа, њих двојица договорили су да се роба из Македоније преусмјерава на територију КиМ, при чему је, како тврде ти извори, превасходни циљ Харадинаја преузимање контроле над прометом великих количина робе широке потрошње и то преко особа блиских њему и Заеву.

Како наводе, сарадници Харадинаја процијенили су да договор о пласирању робе без потребних декларација из Македоније на КиМ не би могао да реализује уколико би на челу државне фитосанитарне лабораторије остао неко ко није под њиховом контролом.

Зато су, преносе Новости, кулминирали притисци за смјену директора македонске државне фитосанитарне лабораторије како би се поставио човјек од повјерења.

Епилог читаве операције, како се наводи, јесте да је досадашњи први човјек лабораторије Миодраг Стевановић, иначе члан Српске напредне странке Македоније, скрајнут 3. јануара, а главну ријеч води Сеат Шимановски.

Драгиша Милетић, лидер СНСМ писао је због тога Заеву упозоривши га да би могло доћи до кризе у коалицијињегове странке и социјалдемократа које предводи македонски премијер.

Харадинај и Заев, иначе, пису Новости, неформално су се састали 13. јануара на аеродрому У приштини и њихову фотографију на свом Фацебоок профилу објавио је Харадинај.

Македонски привредници у међувремену упозоравају да бизнисмени не би требало претјерано да се радују и користе прилику због ситуације у којој се нашла српска привреда, а на којој профитирају земље региона, јер то, како кажу, може бити погрешно протумачено у Србији, те да она у будућности ограничи или забрани извоз неких македонских производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана