Грабар-Китаровић критичарима Вучићеве посјете: Доста вербалног рата

Танјуг
Грабар-Китаровић критичарима Вучићеве посјете: Доста вербалног рата

Загреб - Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас да је одлучила да заустави ескалацију вербалног рата који се догађаја након што је јавност обавијестила да је позвала предсједника Србије Александра Вучића да званично посјети Хрватску, те истакла да је тај сусрет подржао велики број грађана који су се јавили њеном кабинету.

"Велика већина хрватског и српског народа уморна је од спорова и жели да крене у будућност", поручила је хрватска предсједница.

Подсјетила је да је посјета Вучића одложена у новембру прошле године, али је додала да се ова предстојећа припрема већ мјесецима, па и дуже.

"Кад смо је одложили, хтјели смо да се у мирној атмосфери без тензија прича с Вучићем. Међутим, ово што се догађа посљедњих дана почело је да ескалира у вербални рат између Хрватске и Србије. Ја сам одлучила то да прекинем. Знам да би најлакше било окренути главу, одложити посјету и скупити поене", рекла је Грабар Китаровић гостујући на ХРТ-у.

Истакла је да политичари који мисле о рејтингу нису добри политичари.

"Ми кад тад морамо причати о отвореним питањима. Што се тензије прије смире, то ће бити лакше разговарати о тим питањима. Као што знате, за мене је питање свих питања, потрага за несталима. Рекла сам да ће посјета бити успјешна ако се разријеши судбина макар једне особе", рекла је хрватска предсједница.

Подсјетивши да је и предсједник Србије рекао да не очекује лаке разговоре, Китаровић је казала да је "циљ посјете да идемо искрено".

"Низ је тема. Нестали су за мене дубоко људско питање", рекла је Грабар-Китаровић.

На констатацију да је министар одбране и потпредсједник владе Дамир Крстичевић синоћ рекао да очекује извињење Вучића и на питање да ли и она очекује исто, хрватска предсједница каже:

"Вољела бих када би се сваки министар бавио својим ресором. Поновила бих оно што сам већ рекла, држава се води разумом, а не емоцијама", рекла је истакавши да је влада била обавјештена о овом сусрету.

Истакла је да је премијер Андреј Пленковић знао да се припрема позив Вучићу и датум доласка српског предсједника још прије него што је отишао у Давос.

Грабар-Китаровић каже да није жељела да премијер сазна за долазак од Вучића са којим је разговарао у Давосу.

"Позвала сам предсједника владе и Сабора да буду у радној групи за припрему ове посјете да укључе и своје сараднике. Вјерујем да ће их укључити, то смо договорили начелно, а група ће почети да на томе ради наредне седмице", објаснила је и потврдила да је са Пленковићем и Горданом Јандроковићем разговарала о томе у четвртак.

Предсједница је најавила и да ће лично разговарати са удружењима бранитеља и несталих, али и представницима српске мањине у вези са посетом.

"Наша је обавеза је да и привредна размјена, која расте, буде што већа", додала је Грабар Китаровић.

Истакла је да нико не би вјеровао колико јој се грађана јавило и дало подршку због одлуке да Вучића позове у званичну посету.

Има, каже, сигурно оних који су против тога, али мени се нису јавили.

"Међутим, ако не причате о проблемима, нећете их ријешити. Немојмо бити неозбиљни пред свијетом и наставити неко непријатељство. Ми не смијемо бити непријатељске државе. Питање односа са Србијом је једно од питања с којима ја причам са колегама државницима. Никада није било притиска да ми то морамо одрадити. Остављено је и нама и Србији да приступимо као озбиљне државе. Али велика је подршка је том састанку", навела је предсједница Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана