Grabar Kitarović: Neprihvatljivo da me upoređuju sa Srbijom

Grabar Kitarović: Neprihvatljivo da me upoređuju sa Srbijom 08.09.2017 23:12 | Agencije

Zagreb - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je Majkama Srebrenice, koje su je otvorenim pismom pozvale da svojim izjavama ne priziva novo zlo.

Ona je istakla da BiH i njene građane ne doživljava kao pretnju Hrvatskoj, ali da joj je neprihvatljivo poređenje njenog političkog djelovanja sa "takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije".

Njena prva dužnost, poručila je, jeste da štiti državne interese Hrvatske i nacionalne interese hrvatskog naroda i svih njenih građana.

U opširnom odgovoru, koji u cijelosti prenose hrvatski mediji, Kitarovićeva je poručila da je isto tako njena dužnost da gradi mir i odnose saradnje i prijateljstva sa svim državama, prije svega susjednima.

"Nema zemlje s kojom je potrebnije izgrađivati takve odnose od Bosne i Hercegovine. Možda nema država u svijetu koje su upućenije jedne na drugu istorijski, privredno, komunikacijski, kulturno, kao kao naše dvije države. Osim toga, Bosna i Hercegovina država je i domovina i hrvatskoga naroda", navela je Predsjednica i dodala:

"Moja briga o njegovoj dobrobiti, na koju sam se obavezana i svojom dužnošću i svojim osjećajima, ali i slovom Vašingronskog i Dejtonskog sporazuma, dio je želje za dobrobiti svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na veru i naciju", navela je.

Kitarovićeva kaže da je njeno poštovanje prema Majkama Srebrenice i "nevino stradalim bližnjima" ujedno i poštovanje predsjednice Republike Hrvatske.

"Budući da ste naglasile kako ste me, u najboljoj namjeri, smatrale i oslovljavale 'kraljicom Balkana', dužna sam odmah da istaknem da se nikada nisam takvom doživljavala, nego sam samo i jedino predsjednica Republike Hrvatske. Ništa više i ništa manje od toga", navela je.

Izražavajući, kako kaže, i veliko poštvanje prema islamu, predsjednica je navela da je sasvim jasno da BiH i njene građane ne doživljava kao pretnju Hrvatskoj.

"Stoga mi je potpuno neprihvatljivo da se moje političko djelovanje na bilo koji način upoređuje s 'takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije (...) u periodu (...) koji je prethodio agresiji na BiH", navela je.

Uvjerena je, kaže, i da Majke Srebrenice dijele njeno mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća pretnja miru u svijetu i zajedničkim civilizacijskim vrijednostima te nam je zajednička dužnost sprečavati sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica