Грабар Китаровић: Неприхватљиво да ме упоређују са Србијом

Грабар Китаровић: Неприхватљиво да ме упоређују са Србијом 08.09.2017 23:12 | Агенције

Загреб - Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић одговорила је Мајкама Сребренице, које су је отвореним писмом позвале да својим изјавама не призива ново зло.

Она је истакла да БиХ и њене грађане не доживљава као претњу Хрватској, али да јој је неприхватљиво поређење њеног политичког дјеловања са "таквим изјавама које су долазиле из Србије".

Њена прва дужност, поручила је, јесте да штити државне интересе Хрватске и националне интересе хрватског народа и свих њених грађана.

У опширном одговору, који у цијелости преносе хрватски медији, Китаровићева је поручила да је исто тако њена дужност да гради мир и односе сарадње и пријатељства са свим државама, прије свега сусједнима.

"Нема земље с којом је потребније изграђивати такве односе од Босне и Херцеговине. Можда нема држава у свијету које су упућеније једне на другу историјски, привредно, комуникацијски, културно, као као наше двије државе. Осим тога, Босна и Херцеговина држава је и домовина и хрватскога народа", навела је Предсједница и додала:

"Моја брига о његовој добробити, на коју сам се обавезана и својом дужношћу и својим осјећајима, али и словом Вашингронског и Дејтонског споразума, дио је жеље за добробити свих народа и грађана Босне и Херцеговине, без обзира на веру и нацију", навела је.

Китаровићева каже да је њено поштовање према Мајкама Сребренице и "невино страдалим ближњима" уједно и поштовање предсједнице Републике Хрватске.

"Будући да сте нагласиле како сте ме, у најбољој намјери, сматрале и ословљавале 'краљицом Балкана', дужна сам одмах да истакнем да се никада нисам таквом доживљавала, него сам само и једино предсједница Републике Хрватске. Ништа више и ништа мање од тога", навела је.

Изражавајући, како каже, и велико поштвање према исламу, предсједница је навела да је сасвим јасно да БиХ и њене грађане не доживљава као претњу Хрватској.

"Стога ми је потпуно неприхватљиво да се моје политичко дјеловање на било који начин упоређује с 'таквим изјавама које су долазиле из Србије (...) у периоду (...) који је претходио агресији на БиХ", навела је.

Увјерена је, каже, и да Мајке Сребренице дијеле њено мишљење да је међународни тероризам и било који екстремизам највећа претња миру у свијету и заједничким цивилизацијским вриједностима те нам је заједничка дужност спречавати све оно што нашу блискост може умањити или нарушити.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица