Grabar Kitarović: Imam pravo da idem kod Putina, pričaćemo o Srbiji

Agencije
Grabar Kitarović: Imam pravo da idem kod Putina, pričaćemo o Srbiji

Zagreb - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da će tokom susreta sa ruskim predsjednikom razgovarati "o rusko-srpskoj vojnoj saradnji".

 "Moramo razgovarati o prostoru jugoistočne Evrope, razgovaraćemo o rusko-srpskoj vojnoj saradnji", rekla je Kitarović u emisiji "Točka", regionalne TV N1.

Inače, o predstojećoj posjeti Moskvi i susretu sa predsjednikom Vladimirom Putinom, hrvatska predsjednica kaže da to nije došlo preko noći i da Hrvatska na to ima pravo.

Često je, kaže, bila optuživana i pogrešno interpretirana kada je riječ o njenim stavovima prema Ruskoj Federaciji.

"Hrvatska ima pravo da razvija odnose sa Rusijom. Ukoliko se ne dovode u pitanje česti susreti kancelarke Merkel s Putinom ne vidim zašto bi se dovodili u pitanje susreti s hrvatskom predsjednicom", zapitala je.

Istakla je da je vrlo neprjatno iznenađena i da nije očekivala da će Mađarska blokirati ulaz Hrvatske u OECD.

Govoreći o odnosima Hrvatske sa susjedima, Kitarović, kaže, da je bilo za očekivati da Slovenija blokira članstvo Hrvatske u OECD, ali ne i Mađarska.

"Odluka Mađarske me isto tako neugodno iznenadila, nisam očekivala da će tako biti", rekla je Kitarović i najavila da u utorak putuje u Mađarsku i da će to pitanje staviti na sto kako bi se o njemu raspravljalo.

Govoreći o arbitražnoj odluci po pitanju granice Slovenije i Hrvatske, Kitarović kaže da se nada da će razum na kraju pobjediti jer nikome ne odgovaraju incidenti i nada se da ih neće biti.

Predsjednica Hrvatske nije željela da komentariše izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao odgovor na njen stav da je BiH pretnja d terorizma za region i Evropu.

A o pismu Majki Srebrenice, koje su je pozvale da ne priziva novo zlo na ovim prostorima izjavama o BiH i terorizmu, Kitarović kaže da pismo nije dobila, ali da im je odgovorila i da misli da je politički motivisano jer, kakko kaže, doživljava lične napade iz BiH.

Posebno je istakla da je, kada je riječ o evroatlantskim integracijama BiH, na svim forumima i u razgovoru sa američkim predsjedikom Donaldom Trampom, razgovoru s Donaldom Trumpom molila da obrate pažnju na BiH.

O podignutim tenzijama između BiH i Hrvatske zbog realizacije projekta Pelješki most, Kitarović kaže da to traje dugo i ne razumije otkud otpor.

"Most koji spaja ne može biti razlog nezadovoljstva, on samo može olakšati živote ljudi u Neumu. Ušlo je u modu da Hrvatska ima najviše problema sa susjedima, ali čini mi se da sve susjedne države umjesto da osnažuju odnose pokušavaju to da spreče", rekla je.

Istakavši da ne želi da govori o obaviještajnim podacima kojima raspolaže, ali da ono što se vidi je da se kroz EU razvila mreža ISIL-a i zbog toga što se zanemarila integracija u društvo u nekim se gradovima razvijaju paralelni sistemi i paralelna vlast.

O presudi bosanskohercegovačkim Hrvatima, koja bi trebalo da bude izrečena ove jeseni, Kitarović kaže da ne želi da prejudicira.

Ipak, smatra da ako Hag potvridi postojaje udruženog ratnog poduhvata u tom postupk, u tom slučaju će haški tribunal, prema njenim riječima, izgubiti svaki kredibilitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana