Гидеон Грајф: Нови докази, масовне гробнице Јасеновца расуте на 10 квадратних киломатара

Танјуг
Гидеон Грајф: Нови докази, масовне гробнице Јасеновца расуте на 10 квадратних киломатара

Београд -- Аеро-снимци подручја Јасноваца, настали 1945, један су од коначних доказа, на основу којих ће морати да се повећа број убијених у Јасеновцу.

Ти снимци, наиме, откривени су недавно у архиву Единбурга.

То је изјавио професор др Гидеон Грајф, аутор студије о Јасеновцу и један од одликованих поводом Дан државности Србије

“Јасан је закључак да је број убијених жртава у Јасеновцу био изузетно велики. Нови снимци откривају и нову чињеницу, то јест, постојање много већих масовних гробница расутих на површини од најмање 10 квадратних киломатара. Ти снимци су један од коначних доказа на основу којих ћемо, бојим се, морати чак да повећамо број убијених у Јасеновцу са 700.000 или 800.000, што су данашње процјене”, рекао је Грајф у интервјуу за “Политику”.

Аутор монументалне студије “Јасеновац-Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности”, којег је предсједник Републике Србије Александар Вучић одликовао Златном медаљом за заслуге поводом Дана државности Србије, каже да га признање испуњава поносом, али напомиње да га прихвата једно као колективно признање.

Како је објаснио, један човјек није заслужан за све оно што је резултат оргомног и пожртвованог рада на подизању српско-јеврејског бедема пред ревизијом прошлости.

- Али, ето, ја сам привилегован што сам у име свих примио овај заједнични, српско-јеврејски орден, за који се надам да ће његова реплика, на понос српско-јеврејског братства и пријатељства, наћи мјеста и у Музеју српске дипломатије”, наводи Грајф, истичући да би му то много значило јер има дубоко осјећање пријатељства према српском народу, које проистиче из њихове заједничке историје.

Говорећи о првој српско-јеврејској изложби о Јасеновцу, коју је прије годину дана приредио у УН, Грајф каже да је интернационализација питања заштите културе сјећања на жртве Јасеноваца веома важна, као и да су важни активизам и помоћ прогресивним и антифашистичким снагама у Хрватској да се одупру таласу ревизионизма и неоусташтва.

“Веома је важно да се оснажи сарадња свих прогресивних снага на заустављању тог опасног неоусташког тренда у Хрватској, који може да охрабри неонацистичке покрете и групације и у другим земљама”, рекао је Грајф.

Према његовим ријечима, свијету је потребан холивудски филм о Јасеновцу који треба да режира Емир Кустурица. “Моје искуство са Ласлом Немешом, који је снимио холивудски филм 'Шаулов син', базиран на мојој књизи о зондеркомандосима, наградјен је Оскаром. Осјећам да би 'Јасеновац - Аушвиц Балкана' могао, такодје, да освоји Оскара. Ја сам ту да помогнем да такав филм буде снимљен”, казао је професор др Гидео Грајф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана