Ерјавец понудио оставку

Срна
Ерјавец понудио оставку

Љубљана - Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец рекао је данас да је понудио оставку због скандала око снимка о недопуштеној комуникацији тадашњег словеначког арбитра Јернеја Секолеца са званичником Министарства спољних послова Словеније Симоном Дреник.

Ерјавец је изјавио да је касно синоћ понудио оставку након што је Стални арбитражни суд у Хагу саопштио да је Словенија прекршила арбитражни споразум са Хрватском, али да се поступак наставља.

"Понудио сам оставку премијеру Мири Церару јер он треба да донесе одлуку каква је моја улога била у арбитражној процедури и да ли још има повјерења у мене", нагласио је Ерјавец.

Он је истакао да га је "лична одговорност" спријечила да прошле године поднесе оставку, када је у јавности објављен спорни снимак.

Суд је саопштио да је Словенија кршила неке одредбе арбитражног споразума из 2009. године, али да то не оправдава излазак Хрватске из поступка.

Загреб се прошле године повукао из поступка, након што су медији објавили снимке.

Одлуку о повлачењу донио је хрватски Сабор, а Словенији је предложено да почну преговори о алтернативном рјешавању спора пред међународним судским тијелом.

Словенија је одбила приједлог и тражила наставак прекинутог поступка до коначне пресуде о спорном дијелу границе на копну и мору.

Према синоћњој одлуци, судије арбитражног суда су закључиле да арбитража није повријеђена у толикој мјери да се поступак не може наставити, као и да није доведена у питање независност других судија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана