Ђукановић готово сигурно предсједник

Срна
Ђукановић готово сигурно предсједник

Подгорица - Анкете у Црној Гори показују да вјечни лидер Мило Ђукановић иде ка побједи у првом кругу предсједничких избора 15. априла.

Саговорници Дојче велеа кажу да му конце може помрсити само висока излазност, али да су шансе за то мале.

Поред лидера Демократске партије социјалиста (ДПС) у предсједничкој трци учествује шест опозиционих представника. Младен Бојанић има подршку већине опозиције, Социјалдемократска партија је кандидовала Драгињу Вуксановић, Марко Милачић представља партију Права Црна Гора, Василије Миличковић наступа као независни кандидат, Добрило Дедеић у име Српске коалиције, а Хазбија Калач испред Странке правде и помирења.

- Веома је позитивна промена што на овим предсједничким изборима имамо већи број кандидата. С друге стране, разнородна структура опозиционих предсједничких кандидата допринијеће бољој позицији кандидата владајуће коалиције - рекла је Милена Бешић, директорка Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ).

ЦЕДЕМ-ово мартовско истраживање је показало да 50,6 одсто гласача жели Ђукановића за предсједника, што би му донијело побједу у првом кругу. Новинар листа "Вијести" Самир Кајошевић нема сумње да ће тако бити и на дан избора.

- Искуство са прошлих избора је показало да један опозициони кандидат ствара озбиљан проблем за ДПС. Велики број такозваних малих кандидата је добар за Ђукановића јер се тиме потврђује слика о исцјепканој опозицији и јача апатичност код бирача. Осим тога, по правилу мали кандидати углавном подједнако нападају њега и опозицију, што додатно ствара збуњеност код бирача - објашњава Кајошевић.

Исти став заузима и Николета Ђукановић из Центра за мониторинг (ЦЕМИ).

- Иако већи број кандидата значи да је шира могућност избора, то не значи да се повећавају шансе опозицији - каже она.

Бројке показују да би једино велика излазност могла да угрози Ђукановића. Право гласа имаће око 535.000 бирача. При излазности од 70 одсто би Ђукановић за побједу у првом кругу морао да освоји нешто мање од 190.000 гласова. То је приближна цифра коју је на посљедњим парламентарним изборима освојила његова владајућа коалиција.

Кајошевић појашњава да већа излазност не иде наруку ДПС јер по правилу значи већи број опозиционих гласача.

- Најбољи примјер су парламентарни избори 2016. када је вијест о државном удару у поподневним часовима смањила излазност грађана, због страха од немира, и тиме омогућила ДПС да формира тијесну већину - додаје он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана