Crnogorski parlament mijenja istoriju

Glas Srpske
Crnogorski parlament mijenja istoriju

Podgorica - Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta pozitivno se juče izjasnio o Prijedlogu Rezolucije povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine.

Tom rezolucijom bi odluke Podgoričke skupštine, kojima je Crna Gora sjedinjena sa Srbijom, bile proglašene ništavnim, što je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio kao korišćenje osjetljive teme u dnevnopolitičke svrhe.

Mitropolit je pozvao poslanike crnogorskog parlamenta da ne glasaju za taj prijedlog jer se, kako kaže, time unose nove podjele u crnogorsko društvo.

Prijedlogom rezolucije, o kojoj će parlament raspravljati danas, poslanici vladajuće većine tražili su da se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine proglase politički štetnim i suprotnim interesima države Crne Gore.

U obrazloženju prijedloga je navedeno da je konstituisanje Podgoričke skupštine bio instrument kojim je izvršen “državni prevrat u Crnoj Gori”. Prijedlog su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije. Navodi se da je nelegalnost Podgoričke skupštine, odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno pravni osnov za ništavost svih njenih odluka.

Mitropolit Amfilohije, pak, smatra da se “tom rezolucijom ne može postići zadati cilj”.

- Ovakva rezolucija ne da ne može postići svoj zadati cilj, već će samo produbiti postojeće podjele i pojačati već ionako veliki potencijal nestabilnosti u crnogorskom društvu. Takođe, ne znamo kako ona može pomoći poboljšanju odnosa sa Srbijom budući da se pitanje Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori gotovo i ne dotiče srpsko-crnogorskih odnosa, već je uzrok tenzija unutar Crne Gore među ovdašnjim stanovništvom - ocijenio je Amfilohije u pismu poslanicima. Amfilohije se u pismu zapitao i otkud pravo jednoj sekularnoj Skupštini da poništi odluke crkve od prije sto godina.

Protestna šetnja

Istovremeno protivnici tadašnjeg ujedinjenja Srbije i Crne Gore pozvali su na protestnu šetnju pod nazivom “Na okup da poručimo: Nikad više 1918.”. Planirano je da protestna šetnja bude održana od spomenika Svetom Petru Cetinjskom, do Skupštine Crne Gore. 

- Crnogorci i svi ostali kojima je Crna Gora svetinja, pokažimo ponosno lice naše države! Pokažimo ga sramoti Crne Gore, onima koji slave stida i prezira dostojnu Podgoričku skupštinu! - stoji u pozivu za protestnu šetnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana