Црна Гора не искључује рат у региону

Црна Гора не искључује рат у региону 21.08.2018 11:39 | Агенције

Подгорица, Загреб - Црна Гора не искључује могућност директне војне пријетње, стоји у приједлогу стратегије националне безбједности те земље.

Црна Гора је прошле године примљена у НАТО, а у том документу црногорске владе, како пишу поједини подгорички медији, наводи се да безбједносну ситуацију у Црној Гори треба посматрати и у регионалном контексту, јер припада и балканској и медитеранској регији.

- Дио је региона који је у претходном раздобљу претрпио динамичне промјене и грађански рат. Имајући у виду историјско насљеђе и позитивне трендове након обнављања независности, Црна Гора има специфично мјесто и важну улогу у стабилности региона - стоји у владиној стратегији националне безбједности.

Додаје се да Црна Гора дијели стратешки приступ изазовима, ризицима и пријетњама националној безбједности који су дефинисани стратешким документима НАТО-а.

Такође се оцјењује да је спектар изазова, ризика и пријетњи широк.

- Регион је још оптерећен догађајима из прошлости и неријешеним проблемима, што може проузроковати дестабилизацију на појединим подручјима... Као посљедица смањења војних снага у региону, интеграција земаља у НАТО и ЕУ и развијања политике повјерења, сарадње и партнерства, опасност од директне војне пријетње Црној Гори је битно смањена, али се не може искључити - каже се у предложеној стратегији.

Наводи се да су промјене на геостратешком плану утицале да западни Балкан поново постане зона јаког интереса међународних актера, чији је примарни циљ спречавање даљег европског и евроатлантског пута појединих држава региона.

- То условљава конкретне акције према региону, посебно хибридног карактера, што је озбиљан безбједносни изазов и може имати битне посљедице по регионалну стабилност и успорити интеграционе процесе - каже се у националној стратегији Црне Горе.

Министар одбране

Црногорски министар одбране Предраг Бошковић је раније рекао да су главни разлог доношења нове стратегије измијењене безбједносне околности, не само у Црној Гори него и у региону и Европи. Он је навео како 2008. године када је писана посљедња стратегија, није било ни мигрантске кризе ни сукоба у Украјини између владе и проруских побуњеника које подржава Русија.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица