Ciprasova vlada - dvostruko manja

Agencije
Ciprasova vlada - dvostruko manja

Atina - Novi premijer Grčke Aleksis Cipras objavio je sastav svoje koalicione vlade koja će zakletvu položiti popodne.

Nova vlada ima svega deset ministara dok je dosadašnja vlada imala dvadeset.

Formirana su četiri takozvana superministarstva - finansija, unutrašnjih poslova, kulture i zdravstva.

Vlada će zajedno sa potpredsjednicima i državnim sekretarima imati četrdeset članova, uglavnom malo poznatih javnosti, a u Vladi je svega sedam žena.

Prva sjednica nove vlade održaće se u srijedu.

Ministar nacionalne odbrane postao je Panos Kamenos, predsjednik desničarske stranke Nezavisni Grci koja je s Ciprasovom ljevičarskom strankom Siriza u vladajućoj koaliciji.

Ministar finansija je Janis Varufakis (53), univerzitetski profesor ekonomije i glasni protivnik sporazuma s kreditorima o mjerama štednje. On će biti zadužen za pregovore sa međunarodnim povjeriocima o državnom dugu.

Ministar privrede, infrastrukture, trgovačke mornarice i turizma je Jorgos Statakis.

Ministar spoljnih poslova je Nikos Kocijas, profesor političke teorije i bivši stručnjak u Ministarstvu spoljnih poslova.

Još jedan ekonomista imenovan za potpresjednika Vlade je Janis Dragasakis, partijski kadar više od dvadeset godina koji će biti zadužen za koordinaciju rada ministara.

Novu dužnost - državnog ministra za suzbijanje korupcije, obavljaće Panajotis Nikoludis.

Dodik čestitao Ciprasu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku lideru grčke ljevičarske partije Siriza Aleksisu Ciprasu povodom pobjede na parlamentarnim izborima i izboru za predsjednika grčke Vlade.
"Poštujući izbornu volju građana Grčke, kao i ukazano povjerenje da ih predstavljate u narednom periodu, želim da se Grčka, pod vašim vođstvom, razvija u miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu", navodi se u čestitki.

Dodik je izrazio uvjerenje da će u narednom periodu biti dodatno osnaženi i poboljšani ukupni odnosi Grčke i Republike Srpske na dobrobit svih njihovih građana.

"Još jednom Vam čestitam na izbornoj pobjedi i želim Vam mnogo uspjeha u obavljanju visoke i odgovorne dužnosti predsjednika Vlade Grčke", navodi se u čestitki.

Predsjednik Republike Srpske uputio je čestitku i novoizabranom ministru inostranih poslova Grčke Nikosu Kocijasu, izrazivši uvjerenje da će njegovo ministarstvo sa novom energijom rješavati probleme sa kojima se suočava grčko društvo, vodeći iznad svega računa o interesima Grčke i njenih građana.

"Uz najbolje želje za uspješno obavljanje ove odgovorne dužnosti, još jednom Vam čestitam na izboru i želim mnogo uspjeha u budućem radu", navodi se u čestitki predsjednika Srpske.

Lider grčke stranke lijevog centra Siriza Aleksis Cipras, položio je juče zakletvu kao novi grčki premijer.

Siriza je osvojila 149 mandata u parlamentu od 300 poslanika i nedostajala su joj samo dva mjesta za apsolutnu većinu.

Lider Nezavisne partije Grka /NPG/ Panos Komenos izjavio je ranije da će Siriza formirati vladu uz njihovu podršku.

Vladajuća većina imaće 162 poslanika, od čega 149 iz redova Sirize, a 13 iz NPG. /kraj/nn

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana