Cerar: Plenković prevršio svaku mjeru u Njujorku

Cerar: Plenković prevršio svaku mjeru u Njujorku 27.09.2017 08:52 | Tanjug

Ljubljana - Premijer Slovenije Miro Cerar ocjenio je da je njegov hrvatski kolega Andrej Plenković u prošlonedeljnom govoru u Njujorku "prevršio svaku namjeru", te da je zato bio primoran da otkaže njihov dogovoreni sastanak u srijedu u Zagrebu.

U razgovoru za RTV Slovenija, Cerar je rekao da će pregovori s Hrvatskom o sprovođenju arbitražnog rješenja moći da se nastave tek kad se "promene okolnosti", odnosno kad Hrvatska pristane na saradnju u pogledu sprovođenja arbitražne presude i kad je prizna kao važeći međunarodni dokument, prenijela je Hina.

Naglasio je da "nije imao izbora" nego da otkaže dogovoreni susret s Plenkovićem nakon nastupa hrvatskog premijera na Generalnoj skupštini UN.

Za Plenkovićev govor, u kojem je rekao da je arbitraža kompromitovana i da to nije podsticaj državama koje bi u budućnosti mogle da traže posredovanje arbitraže u svojim sporovima, Cerar je rekao da je "prevršio svaku mjeru".

Zato, dodao je, nije mogao da uradi ništa drugo nego da otkaže sastanak jer je svojim govorom hrvatski premijer prekršio raniji dogovor i najavio da će Hrvatska i dalje negirati arbitražno rješenje i smatrati ga ništavnim čime, kako je naveo, ona krši i međunarodno pravo.

"Ako se stav Hrvatske u međuvremenu promeni, onda ćemo naš dijalog moći da nastavimo", rekao je Cerar.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica