Церар: Пленковић превршио сваку мјеру у Њујорку

Церар: Пленковић превршио сваку мјеру у Њујорку 27.09.2017 08:52 | Танјуг

Љубљана - Премијер Словеније Миро Церар оцјенио је да је његов хрватски колега Андреј Пленковић у прошлонедељном говору у Њујорку "превршио сваку намјеру", те да је зато био приморан да откаже њихов договорени састанак у сриједу у Загребу.

У разговору за РТВ Словенија, Церар је рекао да ће преговори с Хрватском о спровођењу арбитражног рјешења моћи да се наставе тек кад се "промене околности", односно кад Хрватска пристане на сарадњу у погледу спровођења арбитражне пресуде и кад је призна као важећи међународни документ, пренијела је Хина.

Нагласио је да "није имао избора" него да откаже договорени сусрет с Пленковићем након наступа хрватског премијера на Генералној скупштини УН.

За Пленковићев говор, у којем је рекао да је арбитража компромитована и да то није подстицај државама које би у будућности могле да траже посредовање арбитраже у својим споровима, Церар је рекао да је "превршио сваку мјеру".

Зато, додао је, није могао да уради ништа друго него да откаже састанак јер је својим говором хрватски премијер прекршио ранији договор и најавио да ће Хрватска и даље негирати арбитражно рјешење и сматрати га ништавним чиме, како је навео, она крши и међународно право.

"Ако се став Хрватске у међувремену промени, онда ћемо наш дијалог моћи да наставимо", рекао је Церар.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица