Budvanin pola svijeta snabdijevao kokainom

Agencije
Budvanin pola svijeta snabdijevao kokainom

Podgorica - Budvanin Vinetu Čoković (52) uhapšen je u akciji policije u Španiji u kojoj je zaplijenjeno 3,5 tona kokaina, a španski mediji ga opisuju kao čovjeka koji je pola svijeta snabdijevao kokainom.

I crnogorska i španska policija označili su Čokovića kao šefa međunarodne grupe krijumčara droge, razbijene zajedničkom akcijom policija iz sedam država.

U toj akciji uhapšeno je 69 osoba, a zaplijenjeno više od 3,5 tona kokaina, skoro 10 miliona evra, pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane.

Na pres konferenciji održanoj u Madridu direktor crnogorske policije Slavko Stojanović saopštio je da je Čoković uhapšen u glavnom gradu Španije 16. juna.

Objasnio je da je Čoković označen kao najvažniji član te organizovane kriminalne grupe i da se sumnja da je aktivno učestvovao u krijumčarenju kokaina na međunarodnom nivou.

Osim njega, uhapšen je i Podgoričanin Veselin Pavličić zvani Paro (63).

Španski portal "El konfidensijal" prenosi da je Čokovića upravo razbacivanje novcem "koštalo" hapšenja. Navodno, policija je do njega došla sasvim slučajno, istražujući ko će kupiti 1.400 ukradenih satova, vrijednih nekoliko miliona evra. Satovi su ukradeni u decembru 2012. godine, a policija je, prema tim informacijama, pratila kod koga će taj vrijedni plijen završiti, odnosno ko će lopovima platiti u kešu. Tako su došli do mnogo "krupnih riba" - Čokovića i tada je krenula detaljna istraga o njemu.

Čoković je bio vođa "opasne organizovane bande dilera droge" koji je u glavnom gradu Španije "živio punim plućima" i nije se skrivao. Španski mediji prenose da je u tamošnjem podzemlju poznat kao neko ko "uvijek ima gotovinu", navodno je bio i fudbalski menadžer, a javnost ga zna kao "čovjeka koji živi u luksuzu". Stojanović je ispričao da je akcija izvedena istovremeno u svim državama koje učestvuju u realizaciji tog predmeta - Španiji, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj. Navodno, toga dana u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj uhapšeno je 15 članova grupe, u Španiji 26 i u Portugaliji 28.

Deceniju proveo u zatvoru

Ime Vinetua Čokovića se navodi u plavoj knjizi crnogorske mafije, među bezbjednosno interesantnim osobama koje su pobjegle u zapadnu Evropu da bi izbjegle zatvor ili likvidaciju. Upućeni izvori iz bezbjednosnih krugova tvrde da je on duže od deceniju "robijao širom Evrope".

- Ima i jedno spektakularno bjekstvo iz zatvora. Tada je oslobodio i nekog italijanskog bosa, koji mu se kasnije odužio. Bio je u zatvoru u Kolumbiji, hapšen je u Britaniji i Njemačkoj - naveo je izvor iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana