Будва ће славити српске ослободиоце

Агенција
Будва ће славити српске ослободиоце

Будва - Предсједник Скупштине општине Будва Ђорђе Вујовић изјавио је да је у српској војсци у Првом свјетском рату било више од 1.000 добровољаца из Будве и да Будвани подржавају прославу 100 година од побједе у Првом свјетском рату и ослобођења ове општине од аустроугарске војске.

- У прослави нема ништа лоше и тиме не урушавамо уставни поредак Црне Горе - казао је Вујовић.

Поводом тврдњи Либералне партије, једне од чланица владајуће коалиције у Црној Гори, да општина Будва овим прославља "нестанак и слом државе Црне Горе", Вујовић је рекао и да је поразом аустроугарске војске створена држава Срба, Хрвата и Словенаца, док је Будва ушла у Краљевину Југославију из које је послије настала Југославија, а потом и Црна Гора.

- Либерали то не разумију или неће да разумију - рекао је Вујовић и додао да је Будва била у саставу Аустроугарске, а не у саставу Србије, нити Црне Горе.

Он каже да је више од 1.000 добровољаца из Будве отишло у рат за ослобођење од аустроугарског ропства, као и да ће ове године први пут бити сабрана њихова имена и презимена, биографије и фотографије.

Вујовић истиче да му није јасно зашто се у Либералној партији "узбуђују" због постављања билборда у Будви којима се најављује прослава 100 година од побједе у Првом свјетском рату, а чије уклањање траже да би се "заштитио уставни поредак Црне Горе".

Он је додао да је Велики рат малим народима донио националне државе, те да се прослава побједе у Првом свјетском рату обиљежава у свим великим градовима, попут Москве, Париза и Лондона.

Локалну власт у Будви предводи Демократски фронт, који је опозиција државној власти.

Билборди

Либерална партија сматра да билборди у Будви, којима се слави 100 година од побједе у Првом свјетском рату, представљају обиљежавање прославе "нестанка и слома државе Црне Горе", да се њима дијеле грађани, те тражи од надлежних органа да их уклоне и заштите уставни поредак Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана