Borut Pahor, predsjednik Slovenije: Balkan mora da bude atraktivniji Briselu

Agencije
Borut Pahor, predsjednik Slovenije: Balkan mora da bude atraktivniji Briselu

Maribor - Zemlje zapadnog Balkana treba da rade na tome da postanu atraktivnije Evropskoj uniji, izjavio je u petak predsjednik Slovenije Borut Pahor na konferenciji “Jadranski parlament”, koja je fokusirana na budućnost regiona, posebno u Evropskoj uniji i NATO.

Pahor je rekao da su države članice Unije rezervisane prema proširenju jer evropski blok prvo mora da riješi neke svoje unutrašnje probleme, prenijeli su slovenački elektronski mediji.

- Iako se čini da je Brisel zainteresovaniji za širenje nego u prošlosti, preduzeti su samo tehnokratski koraci u tom pravcu - naglasio je Pahor.

On je rekao da to može da razumije jer se Evropska komisija bavila mnogim drugim pitanjima.

- Zbog toga će mir, bezbjednost, pomirenje i prosperitet regiona zavisiti od mudrosti lidera zemalja regiona - naglasio je Pahor.

Prvi čovjek Slovenije vjeruje da na zapadnom Balkanu moraju da pronađu način da region postane atraktivniji.

Prema njegovim riječima, argument da Evropska unija mora da se proširi na zapadni Balkan jer bi region u drugom slučaju postao prijetnja za Uniju nije dobar.

  • Naprotiv. Ako zajedno obezbijedimo da te zemlje postanu atraktivnije za Evropsku uniju, to će poboljšati šanse da EU iskreno želi da se proširi na ovaj dio Evrope - istakao je slovenački predsjednik.

Priznanje diploma

Ljekari, stomatolozi, građevinski inženjeri i arhitekte uskoro će moći lakše da se zapošljavaju i nesmetano rade u svim zemljama zapadnog Balkana. Preduslov za to je potpisivanje uzajamnog sporazuma šest zemalja bivše Jugoslavije o priznanju stručnih kvalifikacija.

Pregovori su u toku, a generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, kao i Bojan Tubić iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, očekuju da će sporazum biti potpisan u julu naredne godine u Poljskoj, na samitu Berlinskog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana