Bivši slovenački premijer: Ako ne primorate Hrvatsku otvarate Pandorinu kutiju

Agencije
Bivši slovenački premijer: Ako ne primorate Hrvatsku otvarate Pandorinu kutiju

Bivši premijer Slovenije Alojz Peterle pozvao je institucije EU da nađu način da primoraju Hrvatsku na poštovanje zakona EU u vezi s primenom arbitražne odluke.

Aktuelni poslanik u Evropskom parlamentu je upozorio Evropsku uniju da je u suprotnom opet moguće "otvaranje Pandorine kutije na Balkanu".

"U slučaju da Evropska komisija ne zauzme jasan stav sada, moguće je da će se suočiti s ponovnim otvaranjem Pandorine kutije na Balkanu, koja će sasvim sigurno uticati na evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana", upozorava on, ističući da samo poštovanje zakona može obezbjediti mir.

Peterle je to poručio u pismu koje je uputio predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru i predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, prenosi Index.hr.

"Šest mjeseci nakon obavezujuće arbitražne presude, odluka suda još nije sprovedena. Ovo stvara veliku zabrinutost, ne samo u Sloveniji. Umjesto poštovanja međunarodnih zakona, svedočimo novom politiziranju i pojavi nacionalizma", navodi on u pismu.

Peterle, inače bivši ministar spoljnih poslova Slovenije, ukazuje da Hrvatska ima nerješene granične sporove s više susjeda, i podsjeća da je, nakon što je sporazum postignut, on spominjan kao primjer rješavanja susjedskih sporova među evropskim političarima i pravnim ekspertima.

U pismu upozorava da se pojavila politička volja koja ignoriše zakone i prijeti međunarodnom miru, naročito u odnosu na pretnju civilnom invazijom Hrvatske na Sloveniju, i izražava sumnju da građanski pritisak može da zamjeni ono što su državne institucije dužne učiniti.

"Uz to, ovo nije pitanje samo granice između Slovenije i Hrvatske nego je riječ o Šengenskoj granici. Ako iz ovog posljednjeg nije jasno, mi je ne možemo braniti", zaključio je Peterle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana