Bandić zaposlio devetoro rođaka

Agencije
Bandić zaposlio devetoro rođaka

Zagreb - Osim za tri veće optužbe koje se gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i njegovim saradnicima stavljaju na teret, on je osumnjičen i za nezakonito zapošljavanje u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu.

Riječ je o ukupno devet slučajeva zapošljavanja preko veze, a te osobe su u prijateljskim ili rodbinskim vezama sa Bandićem. Jedan od zanimljivih primjera je "Gradska plinara" koja ima čak tri pomoćnika direktora.

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec odredio je Bandiću istražni pritvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i ponavljanja djela. Podsjetimo, Bandić, koji je uhapšen u nedjelju, tokom istražnog ročišta rekao je da je uhapšen kako bi bio spriječen njegov uspjeh na predstojećim izborima.

- Ako nekog ovdje treba zatvoriti, onda zatvorite mene, a pustite sve ove ljude. Sve ovo je napravljeno kako bi se spriječio moj uspjeh na parlamentarnim i predsjedničkim izborima - rekao je Bandić.

Pritvor je određen i svima ostalim osumnjičenim u aferi "Agram", osim što je preduzetniku Petru Pripuzu, vlasniku kompanija CIOS, prihvaćena kaucija od milion evra, ali je i on proveo noć u istražnom zatvoru Remetincu dok se kaucija ne realizuje.

Bandića terete za nezakonitosti u poslovanju s firmama CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i "Bramgrad projekt" Branka Mihaljevića, kao i da je, zbog USKOK-u spornog finansiranja predsjedničke kampanje 2009. oštetio gradski i državni budžet. Na vrhu piramide osumnjičenih, pored Bandića, nalaze se predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i Pripuz, zatim gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat.

Političari iz Remetinca

1. Ivo Sanader, bivši premijer, proglašen je krivim u slučaju "Hipo", "Ina-MOL" i "Fimi medija", a trenutno mu se sudi za aferu "Planinska".

2. Marina Lovrić-Merzel, bivši sisačko-moslovački župan, trenutno se od optužbi za milionske malverzacije brani sa slobode, ali jedno vrijeme provela je u Remetincu.

3. Nadan Vidošević, bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore i kandidat za predsjednika Hrvatske optužen da je iz HGK-a izvukao oko 4,5 miliona evra.

4. Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade i ministar privrede, osuđen je jer je advokatu Petru Miletiću iz državnog budžeta platio pola miliona kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana