Аутор пјесме „Караџићу, води Србе своје”: Бојим се за властиту безбједност

Alo.rs
Аутор пјесме „Караџићу, води Србе своје”: Бојим се за властиту безбједност

У позадини снимка крвавог похода терористе Брентона Таранта, који је у двије џамије на Новом Зеланду убио 49 људи, чује се пјесма „Караџићу, води Србе своје”.

Репортери београдског листа Ало посјетили су Жељка Грмушу, аутора пјесме у родном Книну.

„Ужасно је то што је направио овај на Новом Зеланду, наравно да осуђујем тај чин и жао ми је свих тих невиних људи. Али, он је кренуо убијати и то би направио без обзира на то коју је пјесму слушао”, казао је Грмуша, који живи у у свом родном мјесту Плавном код Книна.

У разговору је објаснио у којим околностима је написао пјесму.

„Пјесма је снимљена у рату, 1993. године и настала је као морална подршка нашој војсци. Пјевали смо, нисмо клали и убијали. И да, видио сам све те глупости на интернету, како је пјевају Кинези, ови или они. Видите, ја сам је отпјевао и не срамим се пјесме, али сада је користе како би осудили цијели народ. Па какве везе има пјесма с терористичким нападом? Он је одлучио шта ће учинити и учинио би то слушао српску, кинеску или неку трећу пјесму”, тврди Грмуша. Додао је и да се након крвопролића на Новом Зеланду боји за властиту безбједност.  

На питање да ли се плаши за своју сигурност након дешавања на Новом Зеланду, Жељко одговара:

- Наравно да се осјећам угрожено. Није ми свеједно и чим се ово догодило, обавијестио сам људе који су ми блиски о томе шта се догодило.

Видјећемо шта ће бити, хоће ли ми сада и полиција закуцати на врата. Не знам. Страшно је све ово.

О томе како тренутно живи и да ли још увијек пјева, објашњава:

- Умијем понекад да запевам, али на свадбама, и никако националне пјесме. Издржавам се од тога, мало се бавим сточарством и тако. Гура се некако - наводи Жељко.

Пјесма коју је терориста Брентон Тарант слушао у аутомобилу минут прије него што ће убити 49 људи у џамији снимљена је током рата у БиХ. Иако је њен званични назив „Караџићу, води Србе своје”, прије неколико година појавио се и онај незваничнији, који гласи „Ремове кебаб”. (Ало)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана