Agrokor plaćao i kockarske dugove

Glas Srpske
Agrokor plaćao i kockarske dugove

Zagreb - Istraga o zloupotrebama u posrnulom koncernu vodi se u tri pravca, a otkriveno je da je skoro 300 miliona evra sa računa "Agrokora" potrošeno na privatne troškove, odnosno ljetovanja, ručkove, poklone i kockarske dugove.

 Prvi krak istrage, naime, vodi u smjeru IPO-a, odnosno inicijalne ponude dionica "Agrokora" do koje nikada nije došlo iako je pripremana gotovo šest godina. U ovom dijelu istražitelji za sada imaju najčistije dokaze, koje će odbrana jako teško moći srušiti. Navode kako su Ivica Todorić i "Agrokor" 3. u januaru 2011. godine potpisali Sporazum za prenos troškova za IPO u kojem je navedeno kako će Todorić kompaniji nadoknaditi sve troškove koji će nastati u svrhu slanja dionica u inicijalnu ponudu.

Troškovi su se u sljedećih šest godina popeli na 2,26 milijardi kuna (oko 600 miliona evra), od čega je, kako pokazuju transferi novca i računi, gotovo pola iznosa potrošeno na privatne troškove. Radi se o novcu koji je trošen na ljetovanja, ručkove i poklone. Vezano za ovaj dio istrage, mediji saznaju kako je dio potrošen na podmirenje privatnih kockarskih dugova. Vezano za IPO, na kraju je donesena odluka kako se u njega neće ići, a u decembru prošle godine Todorić je raskinuo sporazum s "Agrokorom" vezan za naplatu troškova. U uslovima raskida navedeno je kako se Todorić izuzima od troškova jer do IPO-a, nije došlo, a raskid su potpisali Todorić i Hrvoje Balent, njegov zet.

Drugi krak istrage vodi u smjeru namještanja dividende "Agrokora". Tako se pogodovalo Todoriću, kojem je isplaćen najveći dio iznosa od 700 miliona kuna dividende, koliko je isplaćeno otkako postoje konsolidovani finansijski izvještaji "Agrokora". U ovom dijelu se osim članova uprave Agrokora iz tog vremena istražuju revizori Olivio Diskordia i Sanja Hristić koji su odobrili sporne revizorske izvještaje. Treći korak istrage je najkomplikovaniji i mogao bi dovesti do dodatnih hapšenja. Naime, u trećem djelu se istražuje davanje zajmova "Agrokora" pravnim subjektima, ali i davanje depozitarnih mjenica koje su bile oblik gotovinskog kredita. Istražitelji smatraju kako se kroz te novčane transfere izvlačio novac iz "Agrokora".

Raskoš na sve strane

Kako je ovih dana aktuelan slučaj "Agrokor", u javnosti se pojavio i snimak koji prikazuje unutrašnjost dvorca u kome je živio hrvatski biznismen Ivica Todorić sa porodicom.

Vidi se raskoš na sve strane, a posebnu pažnju privukle su stepenice koje imaju pozlaćenu lijepo ukrašenu ogradu.

Takođe, Todorić je ukrasio zidove lovačkim trofejima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana