100.000 Grka na ulicama Soluna zbog riječi Makedonija

100.000 Grka na ulicama Soluna zbog riječi Makedonija 21.01.2018 17:57 | Agencije

Više od 100.000 Grka okupilo se u Solunu na demonstracijama protiv upotrebe riječi "Makedonija" u bilo kakvom rješenju spora između Atine i Skoplja.

Organizatori protesta tvrde da se na demonstracijama okupilo 400.000 ljudi, dok policija nezvanično procjenjuje na 100.000, prenosi AP.

U protestima učestvuju sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Sjeverne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri prenio je grčki portal grikreporter.

Protest nije povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi riječ "Makedonija" u svom imenu.

Dok su sa zvučnika glasno svirale pjesme legendarnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, demonstranti su uzvikivali slogane "Grčka - Grčka - Makedonija", "Nema duplog imena, nema više izdaje", "Makedonija je Grčka", naveo je grčki portal.

Protest protiče u mirnoj atmosferi, sa nekoliko čarki koje su se dogodile između demonstranata i anarhista obučenih u crno koji su pokušali da se ubace među demonstrante.

To je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se dvije zemlje ovog mjeseca saglasile da obnove napore u cilju rešavanja 25-godišnjeg spora.

Ovonedjeljni pregovori između glavnih pregovarača Grčke i Makedonije, pod posredovanjem diplomate UN Metjua Nimica, nisu donijeli konkretne rezultate, ali su neki predlozi vezani za ime iznijeti na pregovarački sto.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je za današnje izdanje grčkog lista "Etnos" da je "u istorijskom smislu potpuno neosnovano i apsurdno tražiti ekskluzivitet za Makedoniju".

"Ali, nije nerazumno uvrstiti termin "Makedonija" u kombinovani naziv, sa geografskim ili hronološkim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže pravo na zemlju ili istoriju drugog naroda", istakao je Cipras u tom intervjuu.

Prošlonedeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se riječ "Makedonija" upotrebi ni u jednom rješenju.

Grčka blokira pokušaje Makedonije da se pridruži NATO i EU, tvrdeći da naziv Makedonija podrazumeva polaganje teritorijalnih prava na istoimeni sjeverni grčki region, koji obuhvata i grad Solun.

Dok se spor ne riješi, Atina je pristala da se Makedonija na međunarodnom planu naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica