Из суднице: Свједочи судија из Санског Моста Aдил Драгановић

Горан Обрадовић
Из суднице: Свједочи судија из Санског Моста Aдил Драгановић

БAЊA ЛУКA - Суђење Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину биће настављено ове седмице давањем исказа некадашњег судије из Санског Моста Aдила Драгановића.

Драгановић је више мјесеци био затворен у Станици јавне безбједности Сански Мост и у логору Мањача.

Станишић и Жупљанин оптужени су за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја рата почињене на територији БиХ 1992. године.

Према оптужници, Станишић и Жупљанин се терете према индивидуалној кривичној одговорности, уз образложење да се одредница "починио", која се често појављује у оптужници, не односи на то да је иједан од њих двојице нешто учинио лично, него као "дио удруженог злочиначког подухвата".

Мићо Станишић је од 1991. године био министар без портфеља, а именовала га је Скупштина српског народа. Од априла 1992. био је министар тада тек основаног Министарства унутрашњих послова Републике Српске те је у тој функцији био и члан Владе.
Стојан Жупљанин је од 1991. године био шеф Центра служби безбједности у Бањој Луци те од маја до јула 1992. члан Кризног штаба Српске аутономне области Крајина, да би 1994. био постављен на мјесто савјетника за унутрашње послове предсједника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана