Заљубљени филозоф из Бањалуке изнуђивао новац

Глас Српске
Заљубљени филозоф из Бањалуке изнуђивао новац

Бањалука - Против Предрага Тимотића (35) из Бањалуке, који се представљао као "заљубљени филозоф", бањалучки Основни суд потврдио је оптужницу због изнуда и хакерских напада на банке и компаније у иностранству.

Тимотић је незапослени професор филозофије и социологије који је у хакерским нападима користио псеудоним "заљубљени филозоф". Према потврђеној оптужници, он је од јануара до децембра 2015. године помоћу различитих дарк веб сервиса користио услуге такозваних ДДОС напада путем којих је проваљивао у информационо-комуникациону инфраструктуру страних банака и компанија.

На мети су му биле неке од највећих банака Швајцарске међу којима су Банк УБС АГ, Банк кредит Свис, Банк Јулијус Бар, Банк фон Рол АГ. Сви напади били су идентични и Тимотић је прво ограничавао приступ клијената интернет мрежи компанија. Затим би послао и-мејл захтијевајући од нападнутих да му исплате одговарајуће износе у дигиталној валути биткоин како би их одблокирао.

Тимотић је у укупно 33 хакерска напада на банке и компаније у Швајцарској, САД, Њемачкој, Француској и Великој Британији зарадио 450 биткоина. Противвриједност једног биткоина у вријеме напада износила је 462 КМ, а данас је 1.900 КМ.

Дио новца је исплатио путем рачуна отворених на имена Александре М. и невјенчане супруге Дубравке М. Терете га и за нападе под псеудонимом ДД4БЦ, а један хакерски напад с тим именом починио је 12. јуна 2015. године. Мета је била компанија "Каренсис директ лимитед" у Лондону. Напад је трајао 35 минута, а Тимотићу је исплаћено 30 биткоина у тадашњој противвриједности од 12.133 КМ. Оптужен је и да је слао пријетеће и-мејлове на адресе седам банака и компанија у Швајцарској тражећи од 25 до 100 биткоина или ће онемогућити функционисање предузећа новим ДДОС нападом. Терете га и за напад на свједока у његовом поступку због хакерских напада на Александру М. и полицијског инспектора Бојана С. на које је насрнуо испред сједишта МУП-а РС у Бањалуци у јулу 2016. године. О овим оптужбама он ће се изјаснити 12. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана