За бомбашки напад Берићу и Савићу добили 19 година робије

Небојша Томашевић
За бомбашки напад Берићу и Савићу добили 19 година робије

Бањалука - Ненад Берић (37) и Александар Савић (38) из Бањалуке са Републичким тужилаштвом су закључили споразуме о кривици у којима су признали да су покушали да убију бившег професора Спасу Шакоту, те пристали да им се изрекне укупно 19 година затвора због тога.

Споразумом је предвиђено да Берић звани Бера киселина буде  осуђен на 10, а Савић на девет година робије. Осим овога предвиђено је да се Берићу одузме и 30.000 КМ које је добио од Шакоте  да би му средио у суду ослобађање од оптужби за полно узнемиравање. Оба оптужена пристали су и да плате трошкове суђења и надокнаде штету другим оштећеним у овом нападу. Берића тужилаштво терети да је наручио убиство Шакоте, а Савића да је професора покушао убити тако што је поставио четири бомбе под његов "мерцедес" у бањалучком насељу Ребровац.

Шакота је раније осуђен на шест мјесеци затвора због задовољавања полних страсти пред ученицама, а тој пресуди је, како је он раније рекао, претходило Берићево увјеравање да ће бити ослобођен ако плати 30.000 КМ. Када то није испуњено, Шакота је тражио новац назад, па је Берић како би задржао новац организовао бомбашки напад. Судско вијеће којим је предсједавао Пане Гаврић одлучило је да ће споразуме разматрати данас.

Према оптужници Берић је током 2016. и 2017. године од Шакоте узео 30.000 марака, обећавши да ће му издејствовати ослобађајућу пресуду у кривичном поступку који се против њега водио пред Основним и Окружним судом у Бањалуци. Како Берић није испунио обећање, Шакота је тражио да му врати новац. У намјери да задржи новац, Берић је  подстрекао Савића и наручио убиство Шакоте. Након што је Савић пристао, Берић му је предао четири бомбе које је он лани 3. октобра око поноћи поставио на сва четири точка професорова "мерцедеса" у насељу Ребровац. До експлозије је дошло тог дана око 10.30 часова када је Шакота покренуо возило. Тада су лакше повријеђени он и случајни пролазник, а били су угрожени животи још осам особа, међу којима  двоје мале дјеце те је оштећено више возила и зграда испред које се све десило.

Оштећени

Пане Гаврић је прије разматрања споразума о признању кривице оптужених затражио је да се саслушају сви оштећени у бомбашком нападу. Јуче је саслушано осам свједока који су изјавили траже надокнаду штете. Душко Партало казао је да му је изгорио аутомобил са алатом чиме му је причињена штета од око 30.000 КМ. Илија Јокић, који је рањен, казао је да му је причињена штета и на ауту од око 500 КМ, док се није могао изјаснити колику надокнаду тражи због повреда. Одштету је затражио и Зоран Ковачевић који је истакао да је у тренутку напада у близини мјеста експлозије био с дјететом које је као и он доживјело страх.  Дијете му, каже он, од тада има поремећај у спавању и понашању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана