Врховни суд РС преиначио одлуку у случају Слободана Марковића: Насилник на слободи

Небојша Томашевић
Врховни суд РС преиначио одлуку у случају Слободана Марковића: Насилник на слободи

Бањалука - Слободан Марковић (57) из Бањалуке, који је осуђен на пет година затвора због бруталног премлаћивања и покушаја убиства суграђанке Биљане Кесеровић, пуштен је из притвора што је поново унијело страх међу породицу жртве и становнике дијела града у којем се догодио напад.

На низ негативних посљедица које би донијело пуштање Марковића на слободу упозорило је и бањалучко Окружно јавно тужилаштво, али је Врховни суд РС ипак одлучио да он изађе из притвора. Одлука Врховног суда услиједила је након што је Уставни суд БиХ усвојио Марковићеву апелацију којом је тражио да буде укинуто рјешење о продужењу притвора које је донио Окружни суд Бањалука. У одлуци Уставног суда БиХ наведено је да укинуто рјешење о притвору и затражио да о томе буде хитно донесена нова одлука. То је образложено повредом Марковићевих права на личну слободу и сигурност загарантовану Уставом БиХ. Врховни суд РС није, међутим, поништио рјешење Окружног суда и наложио му да поново одлучује о притвору Марковићу. Умјесто те устаљене праксе, Врховни суд је преиначио рјешење Окружног суда и сам одлучио да Марковићу буде укинут притвор. У рјешењу Врховног суда наведено је да тужилац који води овај случај нема ни право жалбе.

У Окружном јавном тужилаштву Бањалука указали су на промјену праксе Врховног суда због чега је тужиоцу онемогућено право жалбе на донесено рјешење.

- Одлуке Уставног суда БиХ су обавезујуће, али у извршењу те одлуке Врховни суд РС је имао двије законске могућности, да преиначи рјешење Окружног суда Бањалука или да то рјешење укине и предмет врати на поновно одлучивање. У досадашњој пракси Врховни суд је у већини предмета укидао побијана рјешења и враћао предмет првостепеном суду на поновно одлучивање, што би давало законску могућност и право тужиоцу на изјављивање жалбе. У конкретном кривичном предмету одлука Врховног суда је коначна и тужилац нема право на изјављивање жалбе против донесеног рјешења - истакли су у Окружном јавном тужилаштву.

У Врховном суду су на питања у вези са разлозима одустајања од устаљене праксе, истакли да се судске одлуке не коментаришу и да су све навели у образложењу рјешења.

- На веб страници овог суда постављена је анонимизирана одлука за коју сте заинтересовани. Судске одлуке се не коментаришу. У образложењу одлуке су дати разлози њеног доношења као и прописи на којима је заснована одлука - наведено је у одговору Врховног суда.

У образложењу рјешења о укидању притвора наведено је да имајући у виду протек времена од извршења кривичног дјела и чињеницу да је Уставни суд БиХ утврдио повреду Марковићевих права више није неопходно његово задржавање у притвору.

- Његово пуштање на слободу неће проузроковати ванредне околности које би представљале стварну пријетњу нарушавања јавног реда - наведено је образложењу Врховног суда РС.

Марковић, који је био директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, осуђен је 11. септембра због покушаја убиства Кесеровићеве. Тада му је продужен притвор до упућивања на издржавање казне. У пресуди је наведено да је Кесеровићеву 5. децембра 2016. у подземној гаражи зграде у којој станује брутално претукао дрвеном палицом, а испод точкова њеног аутомобила поставио цјепанице дрва како не би могла побјећи. Марковића су у батинању жене зауставили њене комшије Немања Чигојевић и адвокат Дарко Кременовић, који су случајно наишли и чули вриску.

Правосуђе угрозило и тужиоца

Врховни суд РС донио је рјешење на основу којег је Слободан Марковић пуштен из притвора 30. новембра, али је оно тек дан касније достављено Окружном јавном тужилаштву Бањалука и то на крају радног времена. Имајући у виду бруталност приликом извршења кривичног дјела безбједност тужиоца била је угрожена због неблаговременог обавјештења од одлуци Врховног суда. Осим тужиоца у одлуци Врховног суда није обавијештена ни жртва напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана