Суђење у предмету Трезор: Рељић признао свједоку да је убио Пајића

Небојша Томашевић
Суђење у предмету Трезор: Рељић признао свједоку да је убио Пајића

Бањалука - Милан Рељић ми је пријетио и помињао ми дијете, те рекао да је убио Рушка Пајића, изјавио је у бањалучком Окружном суду свједок Републичког тужилаштва под имунитетом Далибор Марић, објашњавајући зашто је учествовао у пљачки Комерцијалне банке, из које је украдено 1.035.230 марака.

Марић је јуче свједочио против оптужених у предмету "Трезор", а имунитет је добио како би откуцао саучеснике. Он је рекао да су у априлу 2011. године у пљачки учествовали Рељић, Синиша Страживук (49) и Томислав Кнежевић (42), те додао да је и Ђорђе Ћулум (37) имао улогу у томе, али није знао објаснити какву.

Марић је за вријеме пљачке радио на обезбјеђењу Комерцијалне банке у агенцији "Волф секјурити". У предмету "Трезор", осим Кнежевића, Страживука и Ћулума, оптужени су још и Јовица Караћ (42), Милош Мрђан (42), Жељко Павловић (40) и Аљоша Галић (29), који је у затвору због ранијих пресуда.

На издржавању затворске казне је и Ћулум, а остали се бране са слободе. Њих Републичко тужилаштво терети да су као група починили више разбојништава у којима су украли близу два милиона марака.

Између осталих, на терет им је стављена и пљачка Комерцијалне банке. Према оптужници, Ћулум је "типовао" пљачку. Милан Рељић је такође раније пристао на сарадњу с тужилаштвом и свједочио је против осталих, те је добио имунитет. Рељић је раније осуђен за пљачку Комерцијалне банке на 11 година затвора, као и Галић, који је добио осам година.

Према причи свједока Далибора Марића, он је неколико мјесеци прије пљачке Комерцијалне банке упознао Рељића док је чекао аутобус за Кнежево. Рељић му је тада стао аутомобилом и понудио да га одвезе.

- Током вожње причали смо о томе ко гдје ради, а када сам рекао да сам радник обезбјеђења у Комерцијалној банци, питао ме има ли пара у банци. Послије неког времена ме је опет повезао за Кнежево. Током вожње рекао ми је да би требало опљачкати банку и питао ме јесам ли за то. Када сам одбио, запријетио ми је дјететом и рекао да је убио Пајића и да то сви знају. Препао сам се и због тога сам прихватио - рекао је Марић.

Рушко Пајић убијен је 22. фебруара 2010. године у "пежоу 407" испред викендице свог кума Миленка Мацановића у бањалучком насељу Чокорска поља. На њега је непозната особа испалила више хитаца и изрешетала га. Ово убиство још није расвијетљено, а Пајић је био познат по шверцу наркотика.

Марић је испричао да је од Рељића добио мобилни телефон којим је на монитору у банци усликао све просторије, трезор и новац, након чега му је вратио телефон.

- Касније су до моје куће дошли Рељић, Страживук и Ћулум и отишли смо до куће Кнежевића, гдје смо прегледали слике из банке. Рељић је рекао да ће набавити комби и наљепнице за њега. Касније сам добио други телефон  којим сам требао јавити када да крену у пљачку - изјавио је Марић.

Појаснио је да је на дан пљачке, када се отворио трезор, пљачкашима послао поруку "Сад" и веома брзо су се појавили.

- Када су ушли, Рељић је отишао у трезор, а Кнежевић и Страживук су били у банци, наоружани пушкама. Од мене су, док сам лежао, узели пиштољ и телефон. За моју дојаву обећали су ми новчану награду, али је нисам добио - истакао је Марић.

На питање адвоката Дарка Кременовића зашто је полицији рекао да је и Аљоша Галић учествовао у пљачки, а сада га не спомиње, он је одговорио да је то изјавио јер је тако прочитао у новинама.

Тужилаштво седморку из предмета "Трезор" терети да су били чланови злочиначког удружења које је од 2008. до краја 2011. године дјеловало на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева. Према оптужници, осим Комерцијалне банке у Бањалуци, терете их за пљачку 572.857 КМ које су отели од радника "Алфа секјуритија" у кругу бањалучке фирме "м:тел", када је рањен радник обезбјеђења Јадранко Гранула.

Оптужени су и за крађу 229.854 КМ "Пошта Српске" када су напали транспортну пошиљку и раднике обезбјеђења агенције "Центурион", а терете их и за пљачку Рајфајзен банке у бањалучком насељу Дервиши, из које је украдено 33.468 марака.

Пријетње

Свједок Далибор Марић испричао је да му је пријећено након што је у Тужилаштву признао да је учествовао у пљачки.

- Пред зградом гдје живим, док сам узимао неке ствари из аутомобила, непозната особа ми је запријетила да пазим шта радим и причам, а након тога је отишла - казао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана