Продајом лажног дизела зарадили три милиона

Сања Амиџић
Продајом лажног дизела зарадили три милиона

Бањалука - Тринаесточлана криминална група, која је привођена у полицијској акцији "Колт" МУП-а Републике Српске, увезла је око 300.000 литара базног уља које је продавала као евродизел на шест пумпи у Српској.

Ово су сазнања до којих су дошли припадници МУП-а РС током истраге која је интензивно спровођена од јуна 2015. године.

Процјењује се да је група незаконито зарадила око три милиона марака.

Акција је званично завршена у фебруару ове године привођењем 13 особа које су осумњичене за организовани криминал, утају пореза, злоупотребу овлашћења и обмањивање купаца.

Ухапшени су Синиша Страживук (48) и Милан Радовановић (37) из Бањалуке, Јосип Скоко (30) из Градишке, Љубан Стошевић (35) из Новог Града, Драган Миловановић (66) из Бијељине и Мирсад Окић из Зворника који су предати у надлежност Тужилаштва БиХ по чијем је налогу акција изведена, док је седам осумњичених након испитивања пуштено на слободу.

Истрагом је утврђено да су они увозили базно уље на које се не плаћају порези и акцизе, а продавали га као гориво које подлијеже опорезивању. На тај начин су разлику у цијени трпали у свој џеп. Процјењује се да су само по једној увезеној цистерни имали зараду од око 30.000 марака.

Истрагом је још утврђено да су за увоз уља били задужени Страживук и Радовановић. Они су током 2015. године путем фирме "Лидер оил" увозили "сировину" из Италије и Србије. Уље је увожено и преко фирме "Реунинон", чији је рад организовао Скоко. Након увоза Стошевић је путем предузећа "Техношпед" организовао превоз уља до бензинских пумпи "Агровоће", власништво Миловановића. На његовим пумпама у Козарцу, Модричи, Зеници, Зворнику и Милићима уље је продавано као евродизел. Окић је возио камионе којима је превожено базно уље.

Током акције претресено је шест стамбених и пословних објеката осумњичених. Том приликом одузета је бројна пословна документација, као и рачунарска опрема и други докази.

Возила

Осумњичени су осим буџета оштетили и власнике возила који су базно уље куповали као евродизел и тако им проузроковали кварове. Такође, изазвали су и еколошко загађење. Самим тим никада неће бити утврђено колика је стварна штета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана