На ћевапима утајио пет милиона КМ

Сања Амиџић
На ћевапима утајио пет милиона КМ

Сарајево - Власник ћевабџинице "Мрква" у Сарајеву Аднан Мрква (44) и још четири радника тог предузећа ухапшени су јуче у акцији Агенције за истраге и заштиту (SIPA) "Ребус".

Како сазнајемо, поред Мркве, ухапшени су Амел Ћапин (43), Ермин Шпиља (30), Адис Биберовић (31) и Ариф Маличи (46) из Сарајева.

Они су ухапшени због сумње да су разним малверзацијама оштетили буџет ФБиХ за око пет милиона марака. Полиција их сумњичи за кривична дјела организовани криминал, утају пореза, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, подношење лажне пореске пријаве и прање новца.

Према непотврђеним информацијама, ухапшени су обављајући различите послове у привредним друштвима "Мрква груп" д.о.о. Сарајево и "Мрква" д.о.о. Сарајево дуже вријеме преправљали податке у пословним књигама поменутих предузећа и на основу тога приказивали мањи промет ове фирме.

- У пословне књиге су уносили лажне податке о набавци робе и укупном промету у ћевабџиницима. Они су промет умањивали и по неколико пута и на основу тога правили лажне пореске пријаве и плаћали доста мањи порез него што је требало - рекао је извор близак истрази.

Додао је да је током истраге прикупљено довољно доказа о криминалним радњама у фирми "Мрква".

Припадници SIPA у оквиру ове акције претресли су 14 локација на ширем подручју Сарајева с циљем проналажења доказа који ће бити коришћени у кривичном поступку.

У SIPA су јуче рекли да је акција "Ребус" резултат вишемјесечне истраге, која је спроведена у сарадњи са Пореском управом ФБиХ.

- Наше јучерашње активности спроведене су у сарадњи са полицијом МУП-а Кантона Сарајево - казали су у SIPA.

Ухапшена лица јуче су била на криминалистичкој обради у просторијама SIPA, након чега ће у даље поступање бити предати Кантоналном тужилаштву у Сарајеву.

Ланац "Мрква"

"Мрква" је једна од најпопуларнијих ћевабџиница у Сарајеву и имају укупно шест радњи на подручју тог града.

Поред објекта на Башчаршији, пословнице "Мрква" ресторана се налазе у насељима Мариндвор, Грбавица, Долац Малта и Добриња.

На Булевару бранилаца Добриње налази се и "Мрква кафе", а да ли су у свим овим објектима јуче извршени претреси није потврђено из полиције.

 

Ухапшени

Аднан Мрква

Амел Ћапин

Ермин Шпиља

Адис Биберовић

Ариф Маличи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана