Муџахединов трећи крвави поход

nezavisne.com
Муџахединов трећи крвави поход

Коњиц - Трговац Сауд Султанић (39) убијен је данас у својој продавници у селу Подорашац, код Коњица, гдје је упуцан па ножем или шрафцигером избоден по тијелу и врату, а за овај злочин осумњичен је Един Гачић (43), бивши припадник одреда "Ел Муџахид".

Осумњичени, који је родом из Бањалуке, а недавно се доселио у Подорашац, у бијегу је, а мјештани су у великом страху, јер је ријеч о мушкарцу који је, како кажу, раније починио два убиства.

Постоје тврдње и да су надзорне камере снимиле овај злочин, након којег се убици изгубио сваки траг.

Незванично сазнајемо да је Гачић у јутарњим сатима, око 7.30, наоружан пушком, навратио у продавницу несрећног мушкарца, за којег засад није познато да је имао било какав сукоб с осумњиченим.

Спекулише се да је осумњичени запуцао на Султанића, а затим га избо по тијелу и врату, али мотив још није утврђен. У овом селу и на мјесту злочина јуче је на све стране било до зуба наоружане полиције.

"У току је лоцирање Е.Г., осумњиченог за убиство С.С. За осумњиченим трага полиција Коњица и Специјална јединица за подршку из Мостара. Више информација о свему биће познато након привођења осумњиченог и обдукције тијела жртве", навели су у Министарству унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона. Приликом претреса куће у селу Брђани, код Коњица, коју је користио Гачић, припадници Јединице за подршку МУП-а ХНК пронашли су велику количину експлозива.

За убијеног Султанића, иза којег је остало троје дјеце, мјештани које је ова трагедија нарочито потресла кажу да је био узоран и честит комшија и вриједан трговац.

Са друге стране, у Подорашцу кажу да је Гачић био страх и трепет, понајвише због тог што је познато да је већ починио два убиства. Гачић, од којег су се сви у овом селу склањали, убио је чак и своју мајку.

Осумњичени Гачић одлежао је двије трећине двадесетогодишње затворске казне због два убиства, а потом се прије пола године доселио у ово мјесташце код Коњица, што је забринуло мјештане.

Подсјећамо да се он за вријеме рата, тада као тек пунољетан, прикључио одреду "Ел Муџахид". Неколико мјесеци након окончања рата у БиХ Гачић је убио Бањалучанина Исмета Гунића, иначе свог саборца из тог одреда.

За ово убиство Гачић је био осуђен на осам година затвора, а када је издржао више од двије трећине казне, стекао је право на слободне допусте из зеничког затвора. Након што је пуштен на слободан викенд, Гачић је 25. августа 2002. године отишао у стан своје мајке Сифете у Зеници, који се налазио у Улици Енвера Шеховића, и усмртио је. Тада је Гачић хладнокрвно у мајку испалио два хица, што је за њу било погубно. Полиција га је ухапсила неколико дана касније, а у фебруару 2003. године Кантонални суд га је осудио на јединствену казну од 20 година затвора.

Том казном Гачићу су заправо биле обједињене пресуде због ранијег убиства саборца и убиства мајке.

Након што је у КПЗ Зеница провео скоро 15 година, премјештен је у КПЗ Бихаћ, гдје је издржао остатак казне, а средином 2017. године изашао је из затвора.

Злогласни одред "Ел Муџахид"

Одред "Ел Муџахид" био је јединица Армије РБиХ састављена од муџахедина, странаца и муслимана из БиХ.

Основана је 13. августа 1993. године наредбом генерала Армије РБиХ Расима Делића. Била је у саставу Трећег корпуса те армије, а борила се против хрватских и српских снага у вријеме рата у БиХ. Према наводима Абу Ајама, једног од команданата одреда "Ел Муџахид", Алија Изетбеговић је командовао јединицом преко посредника команданата Трећег и Седмог корпуса Армије РБиХ.

Овај одред познат је по својим недјелима и играо је кључну улогу у бици за Возућу против Војске Републике Српске. Том приликом су починили бруталан покољ над десетинама заробљених и рањених српских војника сијекући им главе сјекирама, сабљама и моторним пилама, што је натјерало српско становништво на масовно исељавање.

Због злочина који су починили припадници ове јединице суди се бившем команданту Трећег корпуса Армије РБиХ Сакибу Махмуљину, који је оптужен да није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника одреда "Ел Муџахид" на подручју Возуће и Завидовића. Према оптужници, припадници овог одреда су од 11. до 29. септембра 1995. убили 52 ратна заробљеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана