»Izgubljeni« ključ čuva imovinu zelenaša

Nebojša Tomašević
»Izgubljeni« ključ čuva imovinu zelenaša

Banjaluka - Agencija za upravljanje nelegalno stečenom imovinom RS još uvijek nije ušla u posjed parking mjesta koje je od osuđenika za zelenašenje Branislava Smiljanića privremeno oduzeo Osnovni sud Banjaluka i povjerio na upravu ovoj agenciji.

Ovo je "Glasu Srpske" potvrdio tužilac Miodrag Bukarica, koji vodi proces za trajno oduzimanje nelegalno stečene imovine od Smiljanića.

- Na tom parking mjestu Smiljanićev brat je ozidao garažu i zaključao je. Kada mu je iz Agencije traženo da preda ključeve i dozvoli joj da uđe u posjed imovine dok se ne donese trajna sudska odluka, on im je rekao da je izgubio ključ garažnih vrata. Već više mjeseci ga navodno traži, a Agencija ništa ne preduzima - rekao je Bukarica.

Smiljaniću je tokom istrage još 2012. godine banjalučki Osnovni sud, osim raspolaganjem parking mjestom, blokirao pravo raspolaganja sa dva stana na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića u Banjaluci od 70 i 44 kvadrata, te još jednim parking mjestom. Osim nekretnina, Smiljaniću je tada privremeno oduzet i "audi A4", proizveden 2004. godine, koji je u međuvremenu prepisao na Miodraga P. Tužilaštvo je naknadno zatražilo i oduzimanje kuće od 160 kvadrata u Čarićima kod Kneževa, kao i kuće od oko 700 kvadrata u Debeljacima.

Banjalučko Okružno tužilaštvo 29. oktobra prošle godine od Okružnog suda u Banjaluci zatražilo je da mu se sva ova imovina trajno oduzme. Proces za to počeo je u februaru. Po zahtjevu tužilaštva, Okružni sud Banjaluka nedavno je blokirao raspolaganje i prodaju kuće od oko 700 kvadratnih metara u Debeljacima kod Banjaluke. Vrijednost ove imovine procijenjena je na više stotina hiljada maraka.

Smiljanić je početkom decembra 2014. godine u Vrhovnom sudu RS pravosnažno osuđen na devet godina zatvora zbog zelenaštva i iznuda. Ovaj sud je djelimično uvažio žalbe odbrane pa mu je smanjio kaznu sa prvobitnih 14 godina zatvora, koliko mu je u martu iste godine izrekao Okružni sud u Banjaluci. Vrhovni sud je potvrdio novčanu kaznu kojom je Smiljaniću naloženo da isplati 20.000 maraka. Osuđen je za 15 slučajeva zelenaštva i iznude koji datiraju od 2006. do 2012. godine.

Prepisi

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu smatraju da je osuđeni Branislav Smiljanić svu svoju imovinu stečenu krivičnim djelima fiktivno prodao i prepisao na druga lica kako bi je sačuvao. Prema tužilačkom zahtjevu za trajno oduzimanje imovine, Smiljanić je stan od 77 kvadrata u ulici Bulevar Stepe Stepanovića fiktivno prodao Veselinu Vukašinoviću, stan od 44 kvadrata u istoj ulici prepisao je na Stojanku Tošić. "Audi A4" fiktivno je prodao Miodragu P. Tužilaštvo smatra da je i kuća od oko 700 kvadrata u Debeljacima, koja se vodi kao imovina Nedeljka Kosa, u stvarnom vlasništvu Smiljanića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana