»Изгубљени« кључ чува имовину зеленаша

Небојша Томашевић
»Изгубљени« кључ чува имовину зеленаша

Бањалука - Агенција за управљање нелегално стеченом имовином РС још увијек није ушла у посјед паркинг мјеста које је од осуђеника за зеленашење Бранислава Смиљанића привремено одузео Основни суд Бањалука и повјерио на управу овој агенцији.

Ово је "Гласу Српске" потврдио тужилац Миодраг Букарица, који води процес за трајно одузимање нелегално стечене имовине од Смиљанића.

- На том паркинг мјесту Смиљанићев брат је озидао гаражу и закључао је. Када му је из Агенције тражено да преда кључеве и дозволи јој да уђе у посјед имовине док се не донесе трајна судска одлука, он им је рекао да је изгубио кључ гаражних врата. Већ више мјесеци га наводно тражи, а Агенција ништа не предузима - рекао је Букарица.

Смиљанићу је током истраге још 2012. године бањалучки Основни суд, осим располагањем паркинг мјестом, блокирао право располагања са два стана на Булевару војводе Степе Степановића у Бањалуци од 70 и 44 квадрата, те још једним паркинг мјестом. Осим некретнина, Смиљанићу је тада привремено одузет и "ауди А4", произведен 2004. године, који је у међувремену преписао на Миодрага П. Тужилаштво је накнадно затражило и одузимање куће од 160 квадрата у Чарићима код Кнежева, као и куће од око 700 квадрата у Дебељацима.

Бањалучко Окружно тужилаштво 29. октобра прошле године од Окружног суда у Бањалуци затражило је да му се сва ова имовина трајно одузме. Процес за то почео је у фебруару. По захтјеву тужилаштва, Окружни суд Бањалука недавно је блокирао располагање и продају куће од око 700 квадратних метара у Дебељацима код Бањалуке. Вриједност ове имовине процијењена је на више стотина хиљада марака.

Смиљанић је почетком децембра 2014. године у Врховном суду РС правоснажно осуђен на девет година затвора због зеленаштва и изнуда. Овај суд је дјелимично уважио жалбе одбране па му је смањио казну са првобитних 14 година затвора, колико му је у марту исте године изрекао Окружни суд у Бањалуци. Врховни суд је потврдио новчану казну којом је Смиљанићу наложено да исплати 20.000 марака. Осуђен је за 15 случајева зеленаштва и изнуде који датирају од 2006. до 2012. године.

Преписи

У бањалучком Окружном тужилаштву сматрају да је осуђени Бранислав Смиљанић сву своју имовину стечену кривичним дјелима фиктивно продао и преписао на друга лица како би је сачувао. Према тужилачком захтјеву за трајно одузимање имовине, Смиљанић је стан од 77 квадрата у улици Булевар Степе Степановића фиктивно продао Веселину Вукашиновићу, стан од 44 квадрата у истој улици преписао је на Стојанку Тошић. "Ауди А4" фиктивно је продао Миодрагу П. Тужилаштво сматра да је и кућа од око 700 квадрата у Дебељацима, која се води као имовина Недељка Коса, у стварном власништву Смиљанића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана