Експлозивом против погани и лошег пива на Зимзограду

Небојша Томашевић
Експлозивом против погани и лошег пива на Зимзограду

Бањалука - Ослободићу вас погани, смрдљивих кобасица, разријеђеног пива, вина и ракије, примитивизма, дрољетина и свих осталих пи....., написао је, између осталог, Милан Мацура (33) из Бањалуке, запријетивши да ће се опасати експлозивом и разнијети на манифестацији "Зимзоград" на Тргу Крајине, због чега је оптужен за тероризам.

Оптужницу против њега подигло је Републичко јавно тужилаштво, а те оптужбе Мацура је јуче негирао у бањалучком Окружном суду. Он је пред судијом за претходно саслушање Олгом Пантић, која је и потврдила оптужницу, казао да није крив за оно за шта га тужилаштво терети.

Судија Пантић појаснила је да је оптужницу потврдила јер има довољно доказа, те да ће овај предмет бити упућен поступајућем судији, који ће заказати суђење. Мацуру оптужница терети да је, величајући се као хероја, пријетио да ће на себе ставити већу количину експлозива Ц4, доћи у "Зимзоград" и разнијети се.

Мацура је у пријетњама навео да без проблема на себе може да натовари 150 килограма експлозива, а да нико не посумња. Он је терористичку пријетњу објавио, путем свог мобилног телефона, на друштвеној мрежи "Инстаграм" на профилу манифестације "Зимзоград". У оптужници се наводи да је Мацура пријетио тероризмом с циљем озбиљног застрашивања грађана и нарушавања и уништавања основних уставних, политичких, економских и друштвених структура Републике Српске, незадовољан политичким, економским и друштвеним уређењем РС. Наводи се да је извршењем напада могао да изазове смрт више лица и нанесе штету објектима.

- Волио бих да се ова моја молба схвати јако озбиљно. Цијеним да би све добротворне организације на овим просторима које се баве увозом Ц4 експлозива, нафте бомби, минобацача, калашњикова, није да их нема, имали корист од сљедећег: Одговорно тврдим да сам првокласни материјал за самоубицу и вољан сам да то покажем на примјеру Зимзограда - написао је Мацура у својој пријетњи.

Осим тога, навео је да вјерује да ће се по њему школе називати и да ће га због његове жртве прогласити херојем.

- Дјеци ће те давати моја имена и тјерати их да дижу сиров челик. О мени ће учити и причати бајке - закључио је Милан Мацура, који је иначе стоматолошки техничар по струци.

Он до сада није осуђиван и против њега се не води други кривични поступак.

Адвокат

Адвокат Милана Мацуре, Крстан Симић, истакао је да је изненађен подизањем оптужнице за тероризам.

- То кривично дјело може се извршити само са директним умишљајем. Постављам питање како ће тужилац доказати да је оптужени имао намјеру да изазове посљедице које изазива поменуто кривично дјело. С обзиром на његову личност, то је немогућа мисија. Поставља се и питање да ли се ово дјело може извршити објавом текста на приватном профилу који је намијењен за круг пријатеља - рекао је Симић и додао да ће у овом случају бити потребно обавити озбиљна вјештачења с којима се правосуђе није сусретало. Истакао је да се нада најбољем.

        

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана