Eksploziv zaplijenjen u Italiji vozio humanitarac

Željka Domazet
Eksploziv zaplijenjen u Italiji vozio humanitarac

Milano - Italijanska policija još istražuje pokušaj šverca 2,4 kilograma eksploziva TNT i dva električna upaljača iz Francuske u BiH, a glavni osumnjičeni je Agan Ramić (56), koji posjeduje državljanstvo BiH i Francuske.

Ramić je predsjednik humanitarne organizacije "Bosna" u Francuskoj, koja navodno pomaže izbjeglicama iz BiH i obezbjeđuje im transport iz Francuske u BiH i obrnuto. Portali u regionu objavili su da je riječ o osobi koja je optužena za zločine nad Srbima u Konjicu, ali to niko zvanično nije mogao da potvrdi. Osoba istog imena i godine rođenja, koja je bila komandant Teritorijalne odbrane u Brđanima, lani je uhapšena i potom puštena na slobodu, a Sud BiH je prije mjesec potvrdio optužnicu protiv nje zbog tog zločina.

Eksploziv je u petak pronašla policija u Milanu, nakon što je dobila dojavu da bi se na graničnom prelazu mogla pojaviti grupa iz istočne Evrope koja prevozi drogu. Policija je brzo organizovala pretrage s nadom da će uhvatiti krijumčare. Kombi sa registracijama BiH i petoro njenih državljana detaljno je pretražen i u prostoru skrivenom iza radija pronađeno je 15 paketa eksploziva ukupne težine 2,4 kilograma, dok su dva detonatora otkrivena u zadnjem dijelu vozila. Kombijem, koji je dolazio iz Belgije, upravljao je Ramić, a planirao je da preko Italije i Hrvatske stigne u BiH.

Putnici su ispitivani pet časova da bi nakon toga bili pušteni na slobodu, dok je Ramić ostao u pritvoru. Ramić tvrdi da mu je TNT u vozilo bez njegovog znanja stavila kriminalna grupa, a sebe je nazvao žrtvom. Tokom ispitivanja rekao je da pretpostavlja da mu je eksploziv podmetnut ranije u BiH, samo da bi mu napravili problem, a istražiocima je predložio da kontaktiraju sa vlastima u Francuskoj i BiH i da će im biti jasno da se on suprotstavljao kriminalcima u BiH.

Italijanski tužioci mogu podići optužnicu protiv Ramića po dva osnova. Prvi je zakon o kontroli naoružanja, koji predviđa kaznu od tri do 12 godina zatvora za nezakonito unošenje i posjedovanje eksplozivnog materijala. Drugi je kršenje pravila o izvozu, uvozu i tranzitu vojne robe, koji datira još iz 1990. godine.

U policijskim agencijama na nivou BiH juče nisu imali nikakvih informacija o ovom slučaju.

Namjena eksploziva još misterija

Policija i tužilac koji učestvuje u istrazi za sada ne znaju za šta je spreman eksploziv, jedna verzija je da služi kriminalcima da provaljuju u kuće i poslovne objekte, a nije isključena ni mogućnost da se radi o pripremi za teroristički napad, ali nisu dokazane veze putnika iz kombija s bilo kojom terorističkom organizacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana