Експлозив заплијењен у Италији возио хуманитарац

Жељка Домазет
Експлозив заплијењен у Италији возио хуманитарац

Милано - Италијанска полиција још истражује покушај шверца 2,4 килограма експлозива ТНТ и два електрична упаљача из Француске у БиХ, а главни осумњичени је Аган Рамић (56), који посједује држављанство БиХ и Француске.

Рамић је предсједник хуманитарне организације "Босна" у Француској, која наводно помаже избјеглицама из БиХ и обезбјеђује им транспорт из Француске у БиХ и обрнуто. Портали у региону објавили су да је ријеч о особи која је оптужена за злочине над Србима у Коњицу, али то нико званично није могао да потврди. Особа истог имена и године рођења, која је била командант Територијалне одбране у Брђанима, лани је ухапшена и потом пуштена на слободу, а Суд БиХ је прије мјесец потврдио оптужницу против ње због тог злочина.

Експлозив је у петак пронашла полиција у Милану, након што је добила дојаву да би се на граничном прелазу могла појавити група из источне Европе која превози дрогу. Полиција је брзо организовала претраге с надом да ће ухватити кријумчаре. Комби са регистрацијама БиХ и петоро њених држављана детаљно је претражен и у простору скривеном иза радија пронађено је 15 пакета експлозива укупне тежине 2,4 килограма, док су два детонатора откривена у задњем дијелу возила. Комбијем, који је долазио из Белгије, управљао је Рамић, а планирао је да преко Италије и Хрватске стигне у БиХ.

Путници су испитивани пет часова да би након тога били пуштени на слободу, док је Рамић остао у притвору. Рамић тврди да му је ТНТ у возило без његовог знања ставила криминална група, а себе је назвао жртвом. Током испитивања рекао је да претпоставља да му је експлозив подметнут раније у БиХ, само да би му направили проблем, а истражиоцима је предложио да контактирају са властима у Француској и БиХ и да ће им бити јасно да се он супротстављао криминалцима у БиХ.

Италијански тужиоци могу подићи оптужницу против Рамића по два основа. Први је закон о контроли наоружања, који предвиђа казну од три до 12 година затвора за незаконито уношење и посједовање експлозивног материјала. Други је кршење правила о извозу, увозу и транзиту војне робе, који датира још из 1990. године.

У полицијским агенцијама на нивоу БиХ јуче нису имали никаквих информација о овом случају.

Намјена експлозива још мистерија

Полиција и тужилац који учествује у истрази за сада не знају за шта је спреман експлозив, једна верзија је да служи криминалцима да проваљују у куће и пословне објекте, а није искључена ни могућност да се ради о припреми за терористички напад, али нису доказане везе путника из комбија с било којом терористичком организацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана