Без дозвола за рад љекар Мирољуб Богдановића зарадио 1,4 милиона

Горан Обрадовић
Без дозвола за рад љекар Мирољуб Богдановића зарадио 1,4 милиона

Бањалука - Против власника фирми "Гама трејд" из Београда и "Гама медицина" из Бањалуке Мирољуба Богдановића (61) из Бањалуке у петак је поднесен извјештај због сумње да је кривичним дјелима присвојио око 1.415.000 КМ, потврђено је у полицији.

Против Богдановића, који је љекар специјалиста, Криминалистичка полиција МУП-а РС поднијела је извјештај  Специјалном тужилаштву РС, по чијем налогу је и вођена истрага против њега.

У МУП-у РС рекли су, наводећи његове иницијале, да постоји сумња да је Богдановић починио кривична дјела неовлашћено пружање медицинских услуга и недозвољена трговина.

Богдановић је у периоду од 9. августа 2010. до 10. јула 2013. године као директор поменутих предузећа склопио уговоре и анексе на њима са Клиничким центром Бањалука (Универзитетска болница - Клинички центар Бањалука).

На основу ових уговора његова предузећа пружала су медицинске услуге Клиничком центру из области окулопластичне хирургије и испоручивала медицинска средства из очне протетике.

Богдановић је све то радио, иако је знао да ниједна његова фирма нема овлашћење за пружање здравствене заштите у Републици Српској.

Осим овога, предузеће "Гама трејд", чије је сједиште у Београду, није било регистровано у БиХ за обављање дјелатности промета медицинских средстава на велико.

- Ово предузеће није ни основало у БиХ пословну јединицу која би у име и за његов рачун вршила предметне испоруке, чиме се неовлашћено и у већем обиму бавило трговином - појаснио је извор близак истрази.

Наведеним кривичним дјелима Богдановић се сумњичи да је прибавио противправну имовинску корист од укупно 1.414.253 марке. Од ове цифре "Гама трејд" из Београда остварио је зараду од 760.710 марака, за "Гама медицина" из  Бањалуке укупно 653.543 марке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана