Zdravstveni radnici u Višegradu prekinuli štrajk

M. L.
Zdravstveni radnici u Višegradu prekinuli štrajk

Višegrad - Zahvaljujući interventnoj uplati Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS od 110.000 KM i pomoći opštine od 15.000 KM, radnici Doma zdravlja u Višegradu dobili su jednu i po platu.

Potvrdio je ovo direktor Doma zdravlja u Višegradu Ljubiša Škipina, naglasivši da je svih 65 radnika ove zdravstvene ustanove u ponedjeljak prekinulo štrajk.

- Radnici su dobili pola plate za oktobar, te platu za novembar i više ne postoje razlozi za dalju obustavu rada - kazao je Škipina.

Podsjeća da je štrajk u ovoj zdravstvenoj ustanovi počeo 5. februara zbog neisplaćenih plata, a u tom periodu bio je organizovan zakonski minimum procesa rada.

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Han Pijesak, dr Slaviša Mirović rekao je da su zahvaljujući manjoj donaciji prijatelja iz dijaspore dobili nekoliko vakutajmera, gazu, vatu i još nešto sitnog materijala, ali nedovoljno da bi mogli normalno raditi.

Teška situacija je i dalje u Domu zdravlja Novo Goražde, čiji direktor Jelena Gavrilović podsjeća da je opština zatražila saglasnost od Ministarstva finansija RS da se kreditno zaduži, te da taj način pomogne i Domu zdravlja.

- Sve nade polažemo u opštinu, ukoliko im Ministarstvo odobri kreditno zaduženje, pomoći će nam da deblokiramo račun, a do tada nažalost najviše ispaštaju pacijenti koji nemaju uslove za liječenje - rekla je Gavrilovićeva i dodala da je za deblokadu računa potrebno oko 90.000 KM, a račun Doma zdravlja je u konstantnoj blokadi od jula prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana