Здравствени радници у Вишеграду прекинули штрајк

М. Л.
Здравствени радници у Вишеграду прекинули штрајк

Вишеград - Захваљујући интервентној уплати Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС од 110.000 КМ и помоћи општине од 15.000 КМ, радници Дома здравља у Вишеграду добили су једну и по плату.

Потврдио је ово директор Дома здравља у Вишеграду Љубиша Шкипина, нагласивши да је свих 65 радника ове здравствене установе у понедјељак прекинуло штрајк.

- Радници су добили пола плате за октобар, те плату за новембар и више не постоје разлози за даљу обуставу рада - казао је Шкипина.

Подсјећа да је штрајк у овој здравственој установи почео 5. фебруара због неисплаћених плата, а у том периоду био је организован законски минимум процеса рада.

Специјалиста породичне медицине у Дому здравља Хан Пијесак, др Славиша Мировић рекао је да су захваљујући мањој донацији пријатеља из дијаспоре добили неколико вакутајмера, газу, вату и још нешто ситног материјала, али недовољно да би могли нормално радити.

Тешка ситуација је и даље у Дому здравља Ново Горажде, чији директор Јелена Гавриловић подсјећа да је општина затражила сагласност од Министарства финансија РС да се кредитно задужи, те да тај начин помогне и Дому здравља.

- Све наде полажемо у општину, уколико им Министарство одобри кредитно задужење, помоћи ће нам да деблокирамо рачун, а до тада нажалост највише испаштају пацијенти који немају услове за лијечење - рекла је Гавриловићева и додала да је за деблокаду рачуна потребно око 90.000 КМ, а рачун Дома здравља је у константној блокади од јула прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана