Udruženje IMIC Zajedno obilježilo 15 godina postojanja

Srna
Udruženje IMIC Zajedno obilježilo 15 godina postojanja

Derventa - Internacionalni, multireligijski i interkulturni centra /IMIC/ "Zajedno" iz Dervente obilježilo je 15. godina postojanja i Međunarodni dan ljudskih prava izložbom u svojim prostorijama.

Osnivač IMIC-a Derventa Fadil Pelesić rekao je da je udruženje za proteklih 15 godina organizovalo više od 200 manifestacija i da je u radu imalo podršku lokalne vlasti, sa načelnikom opštine Miloradom Simićem na čelu.


"Deset puta smo organizovali veče duhovne muzike, po čemu smo postali prepoznatljivi, jer muzikom smo povezali ljude i krajeve. Među manifestacija ma su dodjela priznanja žDerventsko srcež, promocija knjiga, izložbe slika i fotografija, okrugli stolovi, pozorišta i mnoge druge", izjavio je Pelesić novinarima.

Otvaranju izložbe prisustvovao je načelnik opštine Derventa Milorad Simić i osnivač IMIC BiH Marko Oršolić, čija je organizacija juče u Sarajevu proslavila 25 godina od osnivanja.

Oršolić je Simiću uručio priznanje koje je povodom jubileja organizacije u BiH dodijeljeno opštini Derventa i njemu lično.

"Veliko hvala za sve što su uradili. Ako je nešto dobro urađeno u proteklo vrijeme onda je to napredak u stvaranju tolerancije. Kada to imamo onda i druge stvari idu daleko lakše", rekao je novinarima Simić.

Osim Dervente, i opština Stari Grad je dobila priznanje.

Oršolić je istakao da je Derventa potpuno obnovljena zahvaljujući naporima ljudi, i da ne bi imala dušu koju danas ima da nije pokrenut rad IMIC-a u Derventi.

"Cilj koji smo postavili prilikom osnivanja udruženja je da ljudi ne dijelimo po vjeri, i u tome smo uspjeli. Velikih zasluga ima načelnik Simić u Derventi", rekao je Oršolić.

Na izložbi je predstavljen dio stvaralaštva organizacije kroz fotografije i novinske tekstove. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana