U Niš dopremljena česma - poklon grada Trebinja

Agencije
U Niš dopremljena česma - poklon grada Trebinja

Niš - U Niš je večeras, povodom obilježavanja godišnjice Milanskog edikta, a u okviru akcije "17 česama za 17 vijekova hrišćanstva", dopremljena česma iz Republike Srpske, poklon grada Trebinja.Česma, koju je od bilećkog kamena izradila firma "Porobić" iz Trebinja, narednih dana biće montirana u užem centru Niša, u blizini Doma zdravlja.

Saradnja između Trebinja i niške gradske opštine Medijana uspostavljena je 27. februara ove godine, kada su Trebinjci najavili da će Nišu darovati česmu od hercegovačkog kamena i tako se uključiti u proslavu 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta.

Gradska opština Medijana je povodom obilježavanja ovog velikog jubileja u saradnji sa nekoliko gradova i institucija pokrenula akciju postavljanja "17 česama za 17 godina hrišćanstva".

Među darodavcima je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, kao i opštine pobratimi - Pirot, Knjaževac, Zaječar, Kragujevac, Trebinje iz Republike Srpske, Grac iz Austrije, Koprivštica iz Bugarske, kao i brojne institucije.

U Nišu se ove godine obilježava 17 vijekova od donošenja Milanskog edikta, akta kojim je proglašena vjerska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana, koji je trajao 300 godina. Ovaj akt su u današnjem Milanu potpisali rimski carevi Konstantin Veliki i Licinije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana