Turisti zaobišli 18 opština u Srpskoj

Marina Čigoja
Turisti zaobišli 18 opština u Srpskoj

Banjaluka - Ukupan prihod od boravišne takse u Srpskoj u prošloj godini iznosio je 853.664 KM, što je za četiri odsto manje u odnosu na 2013, a smanjen je i broj turista, podaci su Turističke organizacije RS (TORS).

Prema podacima Turističke organizacije RS, prihod od boravišne takse lani je smanjen za 29.565 KM, dok je broj turista opao za 30.995. Najveći iznosi po osnovu boravišne takse naplaćeni su u Banjaluci, Palama, Bijeljini, Trebinju i Tesliću.

- Manja naplata po osnovu boravišne takse je i očekivana, kada se uzmu u obzir vremenske nepogode koje su lani imale negativan uticaj na cjelokupnu turističku sezonu - kazali su u Turističkoj organizaciji.

Dodali su da je od ukupno 63 opštine ili grada u RS, boravišna taksa naplaćena u 45 lokalnih zajednica.

Kao i proteklih nekoliko godina, najveći broj dolazaka i noćenja, pored domaćih turista, ostvaruju gosti iz regiona Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

- Imamo i konstantne dolaske gostiju iz Njemačke, Austrije, Turske, Italije, Rusije - kazali su u Turističkoj organizaciji.

Kada je u pitanju siva ekonomija u oblasti turizma, u TORS su naglasili da ona jeste prisutna, ali da ne raspolažu podacima koliko RS gubi novca zbog neplaćanja boravišne takse.

- Siva ekonomija jeste prisutna u turizmu Srpske, ali su kontrolni organi u posljednjih nekoliko godina intenzivirali inspekcijske kontrole, kada su u pitanju subjekti koji se bave uslugom pružanja smještaja, pa možemo reći da kada je riječ o ovom pitanju stvari idu nabolje - naglasili su u Turističkoj organizaciji.

Visina takse

Zakonom o boravišnoj taksi propisana visina se kreće u rasponu od 0,5 KM do dvije KM.

Koliko će ona tačno iznositi, odlučuju same lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana