Туристи заобишли 18 општина у Српској

Марина Чигоја
Туристи заобишли 18 општина у Српској

Бањалука - Укупан приход од боравишне таксе у Српској у прошлој години износио је 853.664 КМ, што је за четири одсто мање у односу на 2013, а смањен је и број туриста, подаци су Туристичке организације РС (ТОРС).

Према подацима Туристичке организације РС, приход од боравишне таксе лани је смањен за 29.565 КМ, док је број туриста опао за 30.995. Највећи износи по основу боравишне таксе наплаћени су у Бањалуци, Палама, Бијељини, Требињу и Теслићу.

- Мања наплата по основу боравишне таксе је и очекивана, када се узму у обзир временске непогоде које су лани имале негативан утицај на цјелокупну туристичку сезону - казали су у Туристичкој организацији.

Додали су да је од укупно 63 општине или града у РС, боравишна такса наплаћена у 45 локалних заједница.

Као и протеклих неколико година, највећи број долазака и ноћења, поред домаћих туриста, остварују гости из региона Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе.

- Имамо и константне доласке гостију из Њемачке, Аустрије, Турске, Италије, Русије - казали су у Туристичкој организацији.

Када је у питању сива економија у области туризма, у ТОРС су нагласили да она јесте присутна, али да не располажу подацима колико РС губи новца због неплаћања боравишне таксе.

- Сива економија јесте присутна у туризму Српске, али су контролни органи у посљедњих неколико година интензивирали инспекцијске контроле, када су у питању субјекти који се баве услугом пружања смјештаја, па можемо рећи да када је ријеч о овом питању ствари иду набоље - нагласили су у Туристичкој организацији.

Висина таксе

Законом о боравишној такси прописана висина се креће у распону од 0,5 КМ до двије КМ.

Колико ће она тачно износити, одлучују саме локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана