Тарик Јашаревић, портпарол Свјетске здравствене организације: Ебола не пријети Европи

Драгана Келеч
Тарик Јашаревић, портпарол Свјетске здравствене организације: Ебола не пријети Европи

Бројне анализе Свјетске здравствене организације показују да тренутно постоји веома мали ризик да се вирус еболе пренесе у европске земље.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" портпарол Свјетске здравствене организације Тарик Јашаревић.

- Оно што препоручујемо земљама које нису у зараженом подручју јесте то да њихови здравствени радници морају да буду информисани и да се, ако наиђу на пацијента који је путовао у неку земаља од заражених еболом, максимало заштите - истакао је Јашаревић.

* ГЛАС: Какво је тренутно стање у свијету када је у питању ширење вируса еболе?

ЈАШАРЕВИЋ: Посљедњи извјештаји које непрестано добијамо од министарстава здравља из цијелог свијета, показују да је око 1.800 људи до сада заражено вирусом еболе, а од овог броја њих 1.000 је изгубило животе. Велики број је људи који су заражени, а посебно у Сијера Леонеу и Либерији, док је број нових случајева стабилнији на примјер у Гвинеји, из разлога што је тамо епидемија почела раније, па су се све мјере заштите и поставиле раније.

* ГЛАС: Гдје је све проглашена епидемија еболе и да ли и постоји опасност да се она прошири на Европу?

ЈАШАРЕВИЋ: Тренутно је активан ланац заразе, гдје се вирус еболе још увијек преноси, у четири земље, а то су Гвинеја, Сијера Леоне, Нигерија и Либерија. Није било никаквих случајева изван тих земаља. Особа у Европи која је преминула, а ријеч је о шпанском свештенику, дошла је из Либерије, гдје је живјела и радила. Анализе ситуације коју прати Свјетска здравствена организација тренутно показују да постоји веома мали ризик да се вирус еболе пренесе у друге земље, па и у Европу.

* ГЛАС: Амерички предсједник Барак Обама одобрио је захтјев Владе Либерије да се у ту земљу пошаљу дозе експерименталног лијека. Да ли ће и када ти лијекови стићи?

ЈАШАРЕВИЋ: Ми смо у уторак у Свјетској здравственој организацији имали састанак током којег смо разговарали о том питању. Ово је први пут да се налазимо у ситуацији  епидемије ових размјера, да гдје је велика смртност, а гдје не постоје никакви већ одобрени лијекови. Огроман број свјетских стручњака сада ради и анализира то како и када се могу користити лијекови који нису лиценцирани. Закључено је да се у оваковом случају може користити експериментални лијек, али и за то ће морати да буду испуњени одређени услови, а то је између осталог и сагласност самих заражених људи да то користе.

* ГЛАС: Сарађујете ли са надлежним министарствима у БиХ и које сте им савјете упутили када је у питању ебола?

ЈАШАРЕВИЋ: Према међународној здравственој регулативи која је званични документ Свјетске здравствене организације и потписан од свих чланица, у свакој земљи мора да постоји контакт особа која је задужена да директно сарађује са нама и шаље нам, али и прима најважније информације од нас, а то је у БиХ у Министарству цивилних послова. Оно што препоручујемо земљама које нису у зараженом подручју, нити са њима граниче, јесте да њихови здравствени радници морају да буду информисани и да се ако наиђу на пацијента који је путовао у неку од земаља заражених еболом, па показује симптоме који би се могло повезати са њом, заштите максимално. Становништву се препоручује да не путује у ове заражене земље, као и да прате савјете која дају њихова министарства здравља.

Препоруке

* ГЛАС: Шта је то кључно што сви треба да знају када је у питању преношење и опасност од еболе?

ЈАШАРЕВИЋ: Постоје посебне препоруке за земље у којима је вирус активан, за земље које са тим зараженим земљама имају копнену границу и за остале земље. У земљама које се не граниче са земљама гдје тренутно вирус постоји, битно је да су сва министарства здравља у контакту са Свјетском здравственом организацијом, да прате ситуацију и добијају информације шта се дешава на пољу превенције, које су задње бројке о новим случајевима. Што се тиче аеродрома, оно на чему заиста инсистирамо јесте да у оним земљама гдје постоји вирус врши строга контрола, и да људи који су видљиво болесни одмах буду прегледани и да не сједају на авион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана