Spomenik lastama na mjestu ubistva Srbina

Danijela Stokanić
Spomenik lastama na mjestu ubistva Srbina

Sanski Most - Gradnja spomen-obilježja poginulim pripadnicima odreda Armije RBiH "Lasta" u mjestu Podovi u Sanskom Mostu značila bi još jedan atak na Srbe s ciljem njihovog ponovnog protjerivanja, poručili su povratnici u ovom mjestu.

Ogorčeni i uplašeni mještani kažu da je u planu da sporni spomenik nikne na mjestu gdje je prije 22 godine na svirep način ubijen njihov komšija Srbin. Naglašavaju da mnogima od njih pred očima još nisu iščezle slike ubijenog starca, a opštinske vlasti se svim silama trude da "prekrajaju istoriju".

Spomenik, čiji je idejni projekat bio na uvidu početkom jula u prostorijama opštine Sanski Most, o čemu su mještani tek nedavno obaviješteni, trebalo bi da bude izgrađen na zahtjev Udruženja veterana i demobilisanih boraca Armije BiH iz Sanskog Mosta. Kako su objasnili u ovom udruženju, spomenik podižu za šest pripadnika odreda "Lasta" iz Sarajeva, tvrdeći da je riječ o borcima koji su 1995. poginuli u ovom selu.

U Podove sa još dvadesetak Srba nedavno se vratila i Zdenka Kondić, koja kaže da će se sa ostalim mještanima boriti svim silama da spomenik ne bude izgrađen u ovom selu.

- Poziv, koji je objavljen prije gotovo tri mjeseca, vidjela sam prije nekoliko dana. U njemu stoji da su mještani dužni da se u roku od osam dana od dana objavljivanja izjasne o gradnji spomenika. Zbog toga ranije nisam uložila žalbu, ali spremna sam da sa ostalim komšijama uradim sve što je neophodno kako ne bi došlo do gradnje - kazala je Kondićeva i dodala da je povratnicima sve urađeno iza leđa.

Ona tvrdi da je nemoguće da je šest muslimana nastradalo, jer borbe gotovo da nisu ni vođene u ovom selu.

Ovom informacijom zatečen je ostao i Mladen Kondić, koji živi i radi u Sloveniji, ali često sa porodicom dođe u Podove na odmor. Njega je, kaže, prije nekoliko dana o spomeniku obavijestila jedna komšinica.

- Narednih dana sam planirao da odem u selo i sa ostalim komšijama vidim šta možemo uraditi. Pokrenućemo peticiju, a ako bude potrebno, po potpise ćemo ići od države do države, jer su mnogi otišli iz BiH - kazao je Kondić pitajući se zbog čega spomenik ne postavljaju u muslimanskom dijelu sela, koje je, kako kaže, s druge strane rijeke.

To se pita i njegova supruga Mirjana Kondić, koja kaže da priča o brutalnom ubistvu starca još ledi krv u žilama.

- Muslimani su napravili masakr u selu. Kostu, koji je živio u kući pored puta, gdje treba da bude postavljen spomenik, su ubili, te ga poslije stavili za sto da izgleda kao da sjedi. Njegovoj supruzi su rekli da sinovima kaže da starina čita novine - rekla je ona.

Predsjednik Udruženja veterana i demobilisanih boraca Armije BiH Sanski Most Husref Zukić istakao je da im je ovu lokaciju predložila opština Sanski Most, jer je državno zemljište.

- Podnijeli smo zahtjev i uradili sve što je trebalo. Opštinska komisija je izašla na teren i dala zeleno svjetlo. Sve je spremno za početak radova - kazao je Zukić.

Dodao je da nema ništa protiv toga da spomenik naprave i na drugoj lokaciji u selu te da nije čuo da smeta mještanima.

- To ne bi bio veliki spomenik, već ploča metar sa metar sa njihovim imenima, naslonjena na ivičnjak - kazao je Zukić.

U opštini Sanski Most su potvrdili da je u planu gradnja spomenika, ali ništa više nisu željeli da komentarišu, jer nadležni za taj projekat, kažu, juče nisu bili na poslu.

Zastrašivanje

Srpske povratnike na području Sanskog Mosta prije nekoliko godina u više navrata, između ostalog, i uoči malog Božića, nepoznata lica s dugim bradama su uznemiravala lupajući šakama po vratima.

Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji uputila je tada upozorenje, zbog čega je izrazila protest i zatražila od nadležnih vlasti da što prije otkriju počinioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana